John van Loen

Column John van Loen

‘Ik heb me heel goed vermaakt, haha. Nee, helaas, FC Utrecht was zondag een makkie voor Ajax. Al binnen twintig minuten had Ajax op 0-2 kunnen staan en was de wedstrijd beslist. Ajax speelde voor rust nog in een veel te laag tempo, maar als Utrecht twee bussen voor de deur parkeert, heeft het ook weinig kans. De twee vleugelbacks waren matig, zo kon Van de Marel Tadic niet bijhouden. Aan de andere kant kon Anthony doen wat hij wilde. En die Klaassen, hè. Echt een topaankoop. Die ziet alles, maakt een mooie goal. Speelt natuurlijk mee dat Utrecht zonder thuispubliek tegen Ajax zo’n 30-40% minder speelt. Als 24.000 fans als een gek tekeer gaan, zie je een heel ander Utrecht.

Over John van den Brom. Tja, hij is een beetje Wim van Hanegem. Die verliet als trainer de club ook door het hek. Die wilde indertijd ook niet geconfronteerd worden met de media. Van den Brom is weggegaan zonder afscheid te nemen. En dan wil ik wel weten: Waarom ga je weg met een contract tot 2023? Maar ja, Utrecht speelt dit seizoen niet goed. Tegen Heracles stond hij er ook als een verzopen kat bij. De club was er snel met hem uit, wat ook genoeg zegt. En de supporters konden zijn bloed wel drinken. Hij stelde constant spelers op waar ze zich helemaal niet in konden vinden.

Iedereen roept nu om Fraser of Van Bommel als opvolger van Van den Brom, maar waarom geen Henk ten Cate? Ik heb met hem bij Sparta gewerkt. Hij is een ideale trainer, heeft een enorme bagage en veel respect onder de spelers. Zijn trainingen waren een plezier, hij is open minded. René Hake (afgelopen zondag hoofdverantwoordelijk bij FC Utrecht, red.) heeft het bij Jong Utrecht fantastisch gedaan. Ze eindigen altijd in de middenmoot; dan doe je het goed. Rick Kruys (assistent van Hake, red.) heeft nog niet eens zijn diploma, dus die moet eerst vlieguren maken. Ikzelf? Ik heb in het verleden wel een paar keer bij de club gesolliciteerd, maar telkens had Utrecht andere opties. Jammer, want ik zou er tot mijn pensioen willen zitten. Ik weet precies hoe alle lijntjes lopen, hoe ze poepen en plassen.

Terug naar Ajax. Ik weet zeker dat ze de volgende rond in de Champions League zullen halen. Uit bij Atalanta speelden ze heel goed. Dan hoor je dat ze behoudender hadden moeten spelen. Tja… Jammer was dat Schuurs tegen die Zapata veel tekort kwam. Ajax zou een goede rechter centrale verdediger moeten kopen, maar dat weet de club zelf ook wel. In de Arena was tegen Liverpool een gelijkspel verdiend geweest; dan komt het aan op de details. Het is een verschil als je elk weekend op topniveau speelt, of tegen VVV of Utrecht moet, Tegen Utrecht kwam Schuurs niet in de problemen. Toch gaat Ajax dus de volgende ronde halen. Daar ben ik van overtuigd. Als thuis van Atalanta en Midtjylland wordt gewonnen, mogen ze in Liverpool nog verliezen.’

* John van Loen (55) is sinds dit seizoen (van ’20-’21) onze nieuwe columnist. Hij is ExProf van onder andere Ajax, Feyenoord en FC Utrecht. Ook kwam hij zeven keer voor het Nederlands elftal uit.