Zorro 2.0

Maurice Graef

Column Maurice Graef

Kerkrade is een mooi stukje Nederland. Het voelt een beetje als vakantie zodra je in Kerkrade en omgeving bent. Van oudsher is dit de regio van de mijnwerkers. De kameraadschap onder de mijnwerkers werd toen al betiteld als ‘Koempels’. Samen hard werken, samen huilen, samen lachen, samen veel drinken. En samen de hele week toeleven naar het weekend, naar Roda JC. Deze regio wil passie zien als het om Roda JC gaat. Het gras opvreten! Maar de beleidsmatige zet om voor kunstgras te kiezen, onder invloed van de euro’s, past totaal niet bij het imago en visie van Roda JC en de omgeving. Wellicht is dat het begin van alle ellende geweest?

Ellende, allemaal veroorzaakt door beleidsbepalers, die zichzelf belangrijker vinden dan de club. Als Aleksei Korotaev, een Zwitserse Rus uit Dubai een gedeelte van de aandelen heeft overgenomen weet je dat dit niet uit liefde voor de club gebeurt. Want ook in de wereld van Korotaev worden de armen armer en de rijken rijker. Het gewone volk (lees: ‘De Koempels’) wordt uitgebuit.

En uitbuiting moet bestreden worden, volgens de legende van Zorro, de Mexicaans gemaskerde held die onrecht en corruptie bestrijdt. De ware identiteit van Zorro is Don Diego de la Vega. Bij Roda JC kregen we door het gevangenschap van Korotaev te maken met een duister aftreksel uit de Mexicaanse familie De la Vega. Mauricio Garcia de la Vega was net als Zorro goed in schermen. Schermen met geld welteverstaan. Geld dat hij wel namens Roda JC leende bij externe partijen maar zelf heeft hij geen euro in de club geïnvesteerd. En vroeg of laat komt het volk dan in opstand!

In het kielzog van Zorro maakten de Roda-supporters het gebrek aan daadkracht van de verantwoordelijken bij de club pijnlijk duidelijk door De la Vega op niet misverstane wijze ‘uit te zwaaien’. Onrecht en corruptie moet bestreden worden. Toch? Mauricio de la Vega toonde vervolgens meer gelijkenis met een andere Mexicaanse bekendheid, Speedy Gonzales, de snelste muis van Mexico. Andale! Andale! Arriba! Arriba! En weg was hij. Met dank aan ‘De Koempels’.

De club stond bij zijn aantreden aan de rand van de afgrond, nu bungelt Roda JC boven de afgrond met nog één teen op aarde. Wie denkt dat daarmee de realiteit terugkeert? Nee. Dit keer geen gemaskerde held maar een tapaskoning uit Reeuwijk die de club gaat redden in ruil voor heel veel zeggenschap. Wederom een aantrekkelijk ‘gerecht’ (tapas) uit de categorie te mooi om waar te zijn. Een miljoen per jaar, vijf jaar op rij. Om te beginnen. Heeft hij iets met de regio? Nee. Heeft hij iets met Roda JC? Nee. Hij ziet Roda JC als een prettig instappunt in de voetbalwereld om zijn zakenimperium uit te bouwen.

Is dat verkeerd? JA! Nol Hendriks was als geldschieter ook een sluw zakenman maar hij hield van Roda JC en van Zuid-Limburg. Dat was zijn leven! Frits Schrouff (een grootaandeelhouder, die nu zijn aandelen beschikbaar stelt aan een serieuze investeerder, red.) is iets minder sluw in de voetbaljungle, maar zijn liefde voor Kerkrade en Roda JC is er niet minder door. Dat soort mensen verdienen een standbeeld bij de club. Niet de passanten die zich via Roda JC slechts willen verrijken en totaal geen binding hebben met club, stad en de zwaar geteisterde achterban. Want al jaren worden de trouwe fans van Roda JC geconfronteerd met enorme teleurstellingen op sportief gebied door een aaneenschakeling van wanbeleid.

Ger Zenden, Zorro 2.0

Roda JC is slechts te redden als men de omgeving betrekt bij de plannen. Als er mensen rondlopen die weten hoe de voetballerij in elkaar zit en hoe de ‘koempelmentaliteit’ gebruikt kan worden om Roda JC terug te brengen naar een gezonde eredivisieclub. Roda 2.0 onder leiding van oud-speler Ger Senden is de aangewezen ‘beweging’ om vertrouwen en knowhow terug in Roda JC te brengen. Senden mag rekenen op de steun van iconen als Gêne Hanssen, Huub Stevens en oud-directeur Servé Kuijer. Maar ook op de massale steun van de fans, ‘De Koempels’. Tevens heeft Roda 2.0. ook goede contacten om gefrustreerde oud-sponsors uit de regio met een Rodahart terug naar de club te halen. Deze beweging wordt tot heden echter pas serieus genomen bij het ontbreken van andere opties, maar juist nu moeten de tapas het voorgerecht blijven en boerenkool met worst het hoofdgerecht. Zorg dat je baas blijft in eigen huis! Dus geef Roda 2.0 de gelegenheid haar stempel te drukken op het nieuwe Roda JC om zodoende vertrouwen en hoop te geven aan de hele regio in alle geledingen. Schenk het vertrouwen aan Ger Senden, Zorro 2.0.

*** Maurice Graef is ExProf van VVV, N.E.C. en Roda JC. Ook is hij analist bij Fox Sports.
maurice@wijzijnkerngezond.nl
www.wijzijnkerngezond.nl