Zlatan (links) en Mido waren behalve collega’s nog wel eens elkaars concurrenten.

Door Maarten Bax

Het is 16 december 2003. Ajax speelt tegen PSV, thuis in de Arena. Het is zoals altijd een beladen wedstrijd. Vlak voor tijd breekt (inmiddels ExProf) Mido aan de linkerkant door en Zlatan Ibrahimovic wil in het midden van het strafschop gebied de bal krijgen. Hij staat er goed voor. Mido, de Egyptenaar die nog wel eens oogkleppen op heeft, jaagt de bal echter naast het doel. Het maakt de woede van Ibrahimovic los. Na het laatste fluitsignaal – de wedstrijd wordt door Ajax verloren – lopen beiden als twee ware kemphanen vloekend, tierend en scheldend het veld af.

Zlatan voelde zich lang het onbegrepen genie bij Ajax.

In de kleedkamer escaleert het incident. De ruzie tussen de twee vedettes loopt zó hoog op dat Zlatan Mido een klap verkoopt. Hij is het eeuwige getreiter van de Egyptenaar meer dan zat. Die vindt het maar al te leuk dat hij de Zweed veelal uit de basis houdt. Mido, die net zijn zwachtels aan het doorknippen is, gooit een verbandschaar diagonaal – de twee zitten allebei in een hoek – door de kleedkamer richting het hoofd van Zlatan. Door een snelle reflex mist het wapen maar net doel en knalt het hard tegen de plavuizen. Zlatan pakt de schaar op, grijpt Mido bij de nek en bedreigt hem met de dood. De twee mastodonten houden het even vol. Geen van de andere spelers wil of durft tussen beiden te komen. Voor de een is het een mooi schouwspel, de ander weet niet wat hem overkomt.

Het vreemde is dat nog dezelfde middag de pers al op de hoogte is van het schaarincident. Iedereen wil er het zijne van weten. Maar wie van de spelers of staf heeft gelekt? Feit is dat de twee kemphanen op de volgende training elkaar al weer als broers behandelen. Ibrahimovic tegen Mido: ‘You know you could have killed me?’ (Weet je dat je me had kunnen doden?’)

Ajax-trainer Koeman (links) had zijn handen vol aan Mido.

De toenmalige trainer van Ajax, Ronald Koeman, is écht helemaal klaar met Mido als die hem kort daarna opnieuw smeert naar zijn geboorteland Egypte, daar waar niemand ooit iets van zijn fratsen verneemt en dus voor velen nog altijd God is. Koeman jaren later in Studio Sport: ‘Mido had al een aaneenschakeling van disciplinaire fouten gemaakt. Hij verzuimde van de Nederlandse les, kwam niet in de sponsorauto naar de Arena en kwam hij niet opdagen bij een voorgeschreven sponsorverplichting.’ En een trainingsbeest was hij al helemaal niet. Mido wordt uitgeleend aan Celta de Vigo. Koeman hoeft hem nooit meer terug te zien. ‘Hij gedraagt zich totaal onprofessioneel en denkt dat hij een ster is.’ En Beenhakker: ‘Elke coach komt wel eens een totaal ongrijpbare speler in zijn loopbaan tegen. Voor mij was dat Mido.’

Mido heeft als speler niet veel meer gepresteerd, van Ibrahimovic is het verhaal bekend. Via de nodige topclubs is de Zweed onlangs weer bij AC Milan belandt

VEEL MEER in ‘Sex, drugs en voetbal’, het boek over de 27 grootste bad boys in de voetbalsport. Met verhalen over o.a. Garrincha, Best, Di Canio, Gascoigne, Kluivert en Davids. Te bestellen via: info@eye4sports.nl.