Jeroen Stomphorst tijdens de Olympische Spelen van 2018.

Jeroen Stomphorst is presentator bij Studio Sport en het radioprogramma Langs de Lijn. De sympathieke sportfanaat (47) voetbalde – ‘Het mag geen naam hebben.’ – slechts tot de D-pupillen als rechtsbuiten bij sc Hoevelaken. Daarna ging hij basketballen en tennissen. ‘Allemaal op een laag niveau.’

Over zijn favoriete elftal: ‘Ik heb gekozen voor spelers die ik heb meegemaakt, heb zien spelen, al dan niet live. Aangezien ik toch het meeste aandacht heb voor de Nederlandse competitie, kies ik Nederlanders. En dan is het elftal ook nog eens aardig uit balans, maar dat permitteer ik me maar. Op papier kan alles, haha.

Op doel: Hans van Breukelen. Wat een uitstraling had hij in de goal. Een verbeten blik; niemand komt langs mij. Het polletje in De Kuip vergeten we even. Want hij is voor altijd de keeper van de Europees kampioen. Zijn rol tegen Duitsland en de Sovjet Unie is ook niet te onderschatten. En bovendien pakte hij de beslissende penalty tegen Benfica waardoor PSV de Europa Cup 1 won.

Achterhoede: Dirk Kuyt-Ronald Koeman-Frank Rijkaard-Giovanni van Bronckhorst. Ook het centrum achterin is van 1988. Tsja dat is nou eenmaal hét toernooi, zeker als je dat als 15-jarige meemaakt. Maar hoe dan ook: over die twee krijg je geen gezeik, haha. Op links Van Bronckhorst, zeer betrouwbaar ook al is het een gemaakte verdediger. Maar hij kon er natuurlijk prachtig overheen klappen en zelfs scoren (Uruguay!). Van Bronckhorst heeft echt het maximale uit zijn carrière gehaald, heel knap. Dat geldt ook voor Dirk Kuyt natuurlijk. Is geen rechtsback maar ja, die plek bleef lang leeg in dit lijstje. Uiteindelijk voor hem gekozen omdat ik hem de ultieme teamspeler vind, en op het WK 2010 heeft hij er ook nog even gespeeld. Zo kon ik Dirk toch nog in mijn elftal kwijt.

Verhaal gaat door onder de foto.

Middenveld Mark van Bommel-Johan Cruijff-Dennis Bergkamp. Cruijff staat natuurlijk buiten kijf. Heb ‘m alleen nog live zien spelen in zijn Feyenoord-tijd, maar dat telt ook. Was-ie ook nog de beste. Van Bommel wordt door half Nederland gehaat, ik behoor tot die andere helft. Lekker zuigen, klieren en als het moet keihard. Een echte winnaar, die heb je nodig in je team. Bergkamp speelt achter de spits en behoeft ook geen uitleg. Alleen zijn goal tegen Newcastle was al genoeg geweest om in dit elftal te komen. Ik denk dat ik geen doelpunt vaker heb gezien.

Aanval Ruud Gullit-Marco van Basten-Arjen Robben. Gullit & Van Basten voorin, heerlijk. Gullit is een alleskunner die het elftal op sleeptouw neemt. Icoon van het Nederlandse voetbal, was ik echt trots op vroeger. Van Basten is voor mij altijd magisch geweest. Tot aan zijn periode als Heerenveen-trainer denk ik, haha. Van Basten hoef je verder niet uit te leggen. En stel nou dat hij ook nog eens bediend kan worden door Arjen Robben (als hij niet zelf voor de goal gaat), dan heb je toch een aardige voorhoede. Robben heeft ons bij Oranje zoveel plezier gegeven, ook al was hij nog weleens geblesseerd. Hij heeft er ook alles uitgehaald, grote klasse.

Coach: Peter Bosz. Alles op de aanval!’