Op donderdag 27 september, tijdens de Week tegen Eenzaamheid en in de Nationale Sportweek, komen diverse culturen bijeen tijdens de eerste editie van het Multiculturele OldStars walking football-festival. Dat vindt plaats in het stadion van Cambuur Leeuwarden. Meer dan dertig teams met 55-plussers uit heel Nederland, waaronder Molukse, Surinaamse, Friese, Brabantse, Haagse, Turkse en Marokkaanse OldStars, spelen deze dag in toernooivorm tegen elkaar om OldStars walking football als spelvorm te vieren.

Leeuwarden is als Culturele Hoofdstad 2018 het podium voor dit bijzondere evenement. De hoofdstad van Friesland richt zich met dit thema en het festival op het verbinden van 55-plussers met diverse culturele achtergronden en de promotie van walking football.

Een deel van het succes van het programma is te danken aan de inzet van ambassadeurs en rolmodellen. Zo zijn de partners trots op het feit dat ExProfs Ugur Yildirim en Sonny Silooy een ambassadeursrol voor het landelijke programma en het evenement vervullen. Zij zijn op donderdag 27 september ook aanwezig om de beweegvorm te promoten.

Uit onderzoek blijkt dat migrantenouderen meer aandacht dienen te krijgen om vereenzaming en gezondheidsklachten te voorkomen. Zij hebben meer chronische aandoeningen: acht op de tien 65-plussers hebben één of meer chronische aandoeningen; zes op de tien hebben tenminste twee chronische aandoeningen (multimorbiditeit).

Programma

13:00 uur        Opening, presentatie van de teams en warming-up

13:15 uur         Aanvang van de OldStars-meeting met de onderlinge wedstrijden

16:15 uur         Einde van de OldStars-meeting

17:00 uur         Afsluiting