Wim Rijsbergen is de nieuwe bondscoach van de Salomonseilanden. De 67-jarige Leidenaar werd zaterdagochtend gepresenteerd in De Kuip. Rijsbergen (op archiefbeeld) staat voor drie maanden onder contract. Zijn missie is het winnen van de Pacific Games, die in juli in Samoa worden gehouden. Met Rijsbergen krijgt de eilandengroep alsnog een Nederlandse bondscoach, eerder zegde Hans Kraay jr. af.

De Netherlands Oceania Support Foundation leidde de zoektocht naar een bondscoach. Deze stichting zet zich in om het voetbal in Oceanië te ontwikkelen. In dat kader ging Foppe de Haan al eens aan de slag bij Tuvalu. Enkele maanden geleden werd de Nederlandse Judith Kuipers aangesteld als bondscoach van de vrouwenploeg van Cookeilanden.

Rijsbergen heeft ervaring als bondscoach van Indonesië en Trinidad en Tobago. Als clubcoach werkte hij bij onder andere FC Volendam, NAC Breda en FC Groningen. De afgelopen periode deed Rijsbergen na het overlijden van zijn vrouw een tijd niets. “Het is één groot avontuur,” reageert Rijsbergen op de website van zijn management Wasserman. “Je komt tenslotte niet zo snel op deze plek van de wereld. Ik krijg te maken met een compleet andere cultuur en ik verheug me erop om te gaan werken met hele andere mensen dan hier.”

Salomonseilanden begint de voorbereiding op de Pacific Games in Nederland. “In die periode spelen we een aantal wedstrijden tegen amateurclubs. Voor mij is dat een goede gelegenheid om erachter te komen hoe het niveau van mijn spelers is,” aldus de ExProf van onder meer PEC Zwolle, Feyenoord en FC Utrecht.