Willy van de Kerkhof (rechts) verrichtte zaterdag de aftrap…

De amateurs die zaterdag meespeelden, met in het blauw/wit de Argentijnen en in het oranje het Nederlands team.

In Tricht waren Willy van de Kerkhof en Wim Rijsbergen zaterdag de grote trekpleisters bij de Retro WK-finale Argentinië-Nederland van 1978.

Initiatiefnemer Steffen Elgersma heeft persoonlijke betrokkenheid bij het WK van 40 jaar geleden. Zijn moeder was een zogeheten ‘dwaze moeder’, die, samen met vele andere moeders, tijdens het WK van 1978, openlijk protesteerde tegen het verschrikkelijke regime van dictator Videla.

Helaas werd de finale opnieuw – in 1978 was dat met 3-1 – verloren door de Nederlanders. In Nederland wonende Argentijnse amateurspelers versloegen het Oranje-prominentenelftal met 9-6 nadat Van de Kerkhof de aftrap had verricht. Van de Kerkhof, maar ook Rijsbergen, maakte deel uit van het team van Oranje in 1978.

Na afloop werd er door de organisatoren, met onder meer een veiling en een barbecue, geld ingezameld voor H.I.J.O.S., een mensenrechtenorganisatie die zich bezighoudt met de nabestaanden van de slachtoffers van het Argentijnse Videla-regime uit die tijd. En natuurlijk werd er ook uitgebreid gepraat over de huidige (treurige) staat van het Nederlandse en Argentijnse voetbal.