Hij speelde verreweg zijn meeste wedstrijden voor PSV (264), maar kwam ook uit in de competities van België en Frankrijk. Jan Poortvliet behoorde bovendien tot onze nationale elf op het WK van 1978 in Argentinië.

Poortvliet .(63) voelt nog regelmatig de naweëen van de verloren finale op het WK in Argentinië. “Als ik die beelden weer zie, doet dat nog pijn.” Nederland verloor toen met 3-1… En u weet het nog wel… Robbie Rensenbrink had Oranje vlak voor tijd de winst kunnen bezorgen ware het niet dat hij op de paal schoot. Rensenbrink zei overigens later dat de hoek waar vandaan hij schoot eigenlijk te moeilijk was om te scoren. Feit, Nederland liep, na de enorme deceptie in 1974, voor de tweede maal op rij de wereldtitel mis.

Na zijn sportieve loopbaan stortte Poortvliet zich op het trainersvak. Hij trainde een veertiental clubs, zelfs het Engelse Southampton. Bij Telstar was hij twee keer actief. In zijn eerste periode bij de ploeg uit Velsen-Zuid, van 2002 tot 2005, genoot hij ook van het leventje buiten het voetbal. “Na de wedstrijd gingen wij met de ploeg bijna elke week op stap. Dat hoorde er gewoon een beetje bij. Vandaag de dag sta je meer in de spotlights en men vindt dat het anders moet. Maar soms is het belangrijk samen wat te drinken, je verdriet te verdrinken en samen weer vol goede moed aan de nieuwe week te beginnen. Tegenwoordig is het allemaal wat serieuzer en als je de uitkomst ziet van dat serieuze dan is het eigenlijk geen verbetering.” Telstar eindigde die periode in de middenmoot of subtop.

Poortvliet volgt Telstar nog altijd, net zoals hij FC Den Bosch – waar hij ook twee keer de hoofdtrainer was – nog altijd volgt. De voorbije anderhalf jaar zat Poortvliet in China, bij Qingdao Red Lions, als hoofdverantwoordelijke. Poortvliet haalde met de Red Lions de play-offs, maar slaagde er niet in te promoveren.  “Maar inmiddels ben ik weer thuis en ben ik hoofdklasser Nuenen aan het trainen. Ook daar was ik al eens in dienst.” En zo is ook dat cirkeltje weer rond.