Sonny Silooy

Column Sonny Silooy

“Tja, wat zijn de oorzaken van het behalen van het kampioenschap door PSV en het mislopen daarvan door Ajax en PSV? Ajax heeft het hele seizoen achter de feiten aangelopen. PSV heeft gewoon een goed collectief en won wedstrijden waar Ajax dat niet kon. Feyenoord heeft het succes van het vorige seizoen niet kunnen prolongeren. Hun zwakte ligt in de verdediging. AZ deed het heel goed, bracht jonge spelers met de nodige ervaring in, is heel goed in de counter en speelde verzorgt voetbal. Zij worden waarschijnlijk derde. Terugkomend op PSV. Dat is een ploeg dat hoog druk heeft kunnen zetten, maar ook erg geduldig kunnen zijn om van daar uit heel erg snel kunnen counteren. Dat zag je bijvoorbeeld tegen FC Utrecht, toen ze als achterover leunden en als een racket eruit kwamen en met 1-7 wonnen. En je kan het ‘schijtbakkenvoetbal’ noemen, maar uiteindelijk gaat het toch om het resultaat. Winnen is het medicijn voor vertrouwen. Daarmee word je kampioen, vaak niet met het beste voetbal… Ok, daar hebben zij dan voor gekozen, maar het is wel effectief. PSV heeft het meest constant gespeeld, is dus de terechte kampioen. Ajax verloor bijvoorbeeld twee keer van Vitesse. Thuis moet je altijd winnen, zoals tegen ADO en Willem II. Je wordt kampioen door van ‘de kleintjes’ te winnen.

Ronald Spelbos

Zondag heb ik een ontketend PSV gezien, ze wonnen alle duels en sloegen op de juiste momenten sloeg. Pereiro – en daar had ik vooraf al voor gewaarschuwd – stond daar weer, als een duveltje uit een doosje. Luuk de Jong houdt altijd twee mensen bezig, ook al raakt hij soms geen bal. Hij scoorde mooi die 2-0. Verder zei Cruijff ooit dat Ajax uit balletdansers bestond. Maar hij zei ook dat daar een aantal jongens tussen moeten zitten die daar balans aan toe moeten voegen, zoals wij, in mijn tijd, Jan Wouters en Ronald Spelbos hadden. Twee ‘killers’ en corrigerende spelers. Je moet vechten, beleving tonen, veel agressiever zijn dan de tegenstander. Als je duels wint, dan win je het vaak op kwaliteit. En Ajax heeft de meeste kwaliteit in de Eredivisie.

Over de scheidsrechter van zondag (Makkelie, red.) wil ik liever niet praten. Hij is niet de beste. We hebben geen goede scheidsrechters op dit moment. Op Bas Nijhuis na voelen ze het spel en de druk niet aan. Een goede scheidsrechter zou onzichtbaar moeten zijn, en niet op de voorgrond acteren, consequent zijn in alles. Toch heeft Ajax het aan zichzelf te danken, absoluut. Gelukkig is Ajax nu al bezig om spelers te halen, dit in tegenstelling tot een jaar geleden. Sanchez, Riedewald en Klaassen waren niet te houden… In de breedte werd de selectie allemaal een stukkie minder. Tagliafico heeft het goed gedaan. Nu willen Onana en Ziyech weg, heb ik in de media gelezen. Veltman heeft aangegeven wat hij hier nog moet doen. Hij staat erin en ernaast. Je hebt niks aan ontevreden spelers. Dus dan maar de hoofdprijs vragen aan de clubs, die interesse tonen. Overigens is Ziyech heel wisselvallig geweest. Zeker van een speler van dit kaliber verwacht je toch iets meer al was hij tegen PSV wel aanwezig met een paar fraaie passes. Toch, over het hele seizoen, een zesje. En dan meer min dan plus. Huntelaar is 34 en had zondag die bal binnen kunnen tikken. Hij had tegen PSV zijn schietschoenen niet aan en geen geluk. Misschien moet Ajax een anders systeem gaan spelen? Dat gaat nooit gebeuren, maar het zou een idee kunnen zijn, onder Cruijff en Van Gaal hebben wij ook niet altijd 4-3-3 gespeeld.

Column gaat door onder de foto.

Ajax wint in 1987 de Europa Cup II met v.l.n.r. Scholten, Silooy, Boeve, Witschge, Van Basten en Winter.

De vervanging van Marcel Keizer heeft niet het gewenste effect opgeleverd. Maar ja, ook heeft Ajax dit jaar geen Europees voetbal gespeeld… Pijnlijk. Maar wie weet komt de ploeg, net zoals wij met dat staafincident in ’89-‘90 in De Meer, er sterker uit. We werden een jaar geschorst, maar wonnen het seizoen daarop wel de UEFA Cup. De ploeg zal nu met een tweede plek voorronden van de Champions League moeten spelen. Het moet zich versterken met een rechtsback, het middenveld…. Donny van de Beek is ok, maar voor de positie van Schöne staan er wel een paar aan de deur te kloppen. Als Ziyech en Schöne vertrekken, kan de balans in de ploeg weer terugkeren. Toen Jan Wouters indertijd naar Ajax kwam, zei iedereen ‘Wat moet Wouters hier?’ Maar, samen met Arnold Mühren, zorgde hij voor een ideale balans.”

* SONNY SILOOY (1963) is een ExProf. Als speler behaalde hij zijn grootste successen bij Ajax. Hij won onder meer zeven landstitels, vier nationale bekers, de Europacup II, de UEFA Cup, de UEFA Super Cup en de Wereldbeker. In 2000 nam Silooy afscheid van het betaalde voetbal.