Door Quinten Lindenbergh

Van Geuzenveld naar de Champions League: dan gaat het niet over 81-voudig international Nigel de Jong, maar over ExProf Dominique Kivuvu (33). Tien jaar geleden speelde de defensieve middenvelder met het Roemeense CFR Cluj nog in het miljoenenbal, waar hij bijzondere herinneringen aan heeft over gehouden. Zes jaar later zette Kivuvu een punt achter zijn profcarrière, maar voetbalt hij nog wél in het eerste van derdeklasser ZSGOWMS.

De in Angola geboren Kivuvu groeide op in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Hij speelde in de jeugdopleiding van Neerlandia samen met zijn goede vriend Nigel de Jong. De Jong vertrok naar Ajax waar Kivuvu op zaterdag vaak naar zijn wedstrijd ging kijken. Hij werd hierdoor ontzettend gestimuleerd om ook naar een profclub te gaan en als 13-jarig talent werd de Amsterdammer later opgepikt door Telstar. Hij kon makkelijk mee met het niveau, al was hij nog vrij klein. Op zijn vijftiende kreeg hij eindelijk een groeispurt, waardoor hij niet alleen fysiek veel sterker werd, maar ook zijn hele motoriek veranderde. Kivuvu viel op binnen de jeugdopleiding en koos er uiteindelijk voor om te stoppen met school zodat hij zich volledig op het voetbal kon focussen. Nog geen twee jaar later maakte hij zijn debuut in het eerste elftal en aan het eind van het seizoen stonden de clubs voor het 18-jarig talent in de rij. Louis van Gaal wilde hem naar AZ halen, maar Kivuvu volgde zijn hart en tekende een contract bij N.E.C.

Tijdens zijn debuut tegen Feyenoord scoorde Kivuvu de winnende goal. De eerste twee jaar was hij een belangrijke schakel bij de Nijmegenaren, maar het seizoen erna kwam hij weinig aan spelen toe en wilde de middenvelder verkassen naar Middlesbrough FC dat hem graag wilden hebben. Helaas kwamen de clubs er financieel niet uit, dus zat de Amsterdammer zijn contract uit om vervolgens te vertrekken naar het Roemeense CFR Cluj, waar hij prompt Champions League kon spelen. Tijdens de uitwedstrijd tegen AS Roma maakt hij een harde overtreding op Fransesco Totti. De Italiaan pikte het niet en schold hem vervolgens de hele wedstrijd uit in het Italiaans. Na de wedstrijd wilde Kivuvu hem nog om zijn shirt vragen, maar besefte hij dat dit toch niet zo’n goed idee was.

Hetzelfde seizoen verloor CFR Cluj nipt van Bayern München, waarna trainer Louis van Gaal naar Kivuvu toe kwam om te zeggen hoe graag hij hem naar AZ had willen halen. Tijdens zijn periode bij de Roemeens topclub werd hij meerdere keren opgeroepen voor Jong Oranje, maar toch maakte hij de keuze voor zijn vaderland, Angola. De middenvelder zag kansen bij het grote Oranje, maar ging voor het Angolese avontuur. Het was helaas geen gelukkig huwelijk tussen Kivuvu en het nationale team. De trainer stelde namelijk spelers op in ruil voor geld. De Amsterdammer weigerde dit, waardoor hij twee Afrika Cups miste. Na zijn tijd in Roemenië ging hij in op een aanbieding van de Angolese club Kabuscorp SC. Op een gegeven moment moest hij maandenlang wachten op zijn salaris. Kivuvu vloog naar Nederland en vertelde de voorzitter dat hij pas zou terugkomen als hij zijn geld zou krijgen. Uiteindelijk werd zijn geduld beloond en keerde hij zoals beloofd terug naar Angola.

* In het later te publiceren Deel 2 zal er worden gekeken naar het vervolg van Kivuvu in Angola, zijn lang verwachte terugkeer naar Nederland en wat hij momenteel in het dagelijks leven doet.