John de Wolf nu…

Vanavond (10 okt.) gaat het vuurwerk weer de lucht in. Dan gaat ‘de voorwedstrijd’ tussen de twee grootste rivalen in het amateurvoetbal, Spakenburg en IJsselmeervogels, alvast van start. Want zaterdag is het weer zover. 8000 toeschouwers worden er verwacht bij ‘de derby’. En John de Wolf is er natuurlijk bij.

De Wolf is alweer aan zijn derde jaar als trainer van Spakenburg bezig. Na degradatie – zonder hem – hielp hij de ‘De Blauwen’ weer terug in de Tweede Divisie. Maar de start van dit seizoen was wat tegenvallend. Pas afgelopen weekend wonnen De Wolf en zijn manschappen pas hun eerste duel. Hierdoor staat Spakenburg na zeven duels op de vijftiende plek terwijl buurman IJsselmeervogels bovenaan bivakkeert. “Maar dit is weer een wedstrijd binnen de competitie,” aldus de ExProf van onder meer Feyenoord, Sparta, VVV en FC Groningen. “Als je deze niet wint, dan hoor je dat als supporter, trainer of speler een half jaar lang. Na vorig seizoen snap ik inmiddels echt wel hoe dit binnen het dorp leeft, zelfs na die twee gelijkspelen van toen. Alle remmen gaan zaterdag los. Maar eerst op de donderdagavond ervoor traditioneel samen eten en het vuurwerk de lucht in.”

…en John de Wolf toen.

De Wolf vindt de vergelijking met Feyenoord-Ajax de juiste als hem naar de sentimenten rond Spakenburg-IJsselmeervogels wordt gevraagd. Over Feyenoord gesproken: “Ja, eerst winnen van Porto en dan verliezen van Fortuna Sittard doet heel vreemd aan. Vanaf de kant is het natuurlijk heel makkelijk praten als je zegt dat ze er meer op hadden moeten kletsen. Maar daar kwam het tegen Fortuna eigenlijk toch wel op neer. Het maximale uit je team halen is ook een bepaalde kwaliteit. Het is nog allemaal te wisselvallig. Of ik nog hoop heb?” Met een glimlach: “Ach, hoop doet leven.”

Zelf heeft De Wolf nog altijd de ambitie om een keer als (assistent-)trainer in het betaald voetbal aan de slag te gaan. “Mijn eerste doel is met Spakenburg dit seizoen zo hoog mogelijk te eindigen. Daarna sta ik open voor een BVO (Betaald Voetbal Organisatie, red). Ik ben immers met de bal geboren. Maar, zo niet, dan niet. Ik heb het druk zat. Naast mijn analyses voor FOX, organiseer ik nog Wolfcamps waarbij je op eigen kracht vitaal moet worden. Verder werk ik natuurlijk nog voor de doelgroep van 50-plussers en Feyenoord TV. Ja, ik ben lekker bezig. Met mij gaat alles prima, hoor. Nu alleen aanstaande zaterdag nog…”

* De derby bij IJsselmeervogels begint zaterdag om 15.00 uur.