Selectiefoto met ExProfs met staand v.l.n.r. Ron Meijer, Darl Douglas, Ron van Alem, Rowin van Zaanen, Pascal Heije, Ben Wijnstekers, Arie van Eijden, Jean-Marie Pfaff, Joop Leliveld, Sjaak Swart, Frank Westerop (Amsterdammer van het Jaar 2017), André van der Ley, Co Meijer, Dick Schoenaker, Gerdo Hazelhekke en zanger Joop Leeuwendaal.

Het was een waar gekkenhuis; zoveel mensen waren er op de boekpresentatie van ‘Cruijff, 14, bijzondere ontmoetingen met het fenomeen’ afgekomen. Op de gastenlijst stonden niet alleen familie en bekenden van de auteurs, maar ook tientallen van de geïnterviewden in het boek. Daarnaast bekende en onbekende Nederlanders, allemaal met hun verhaal over hun o, zo bijzondere ontmoeting met Cruijff.

Jean-Marie Pfaff en Ben Wijnstekers (r) praten bij.

Vanaf 14.14 uur op de 14e maart kwamen de genodigden bij het restaurant van Amstelborgh in Amsterdam aan. Van Dick Schoenaker tot Marcel Peeper en van Eddy Poelmann tot Toine van Peperstraten. Allen uit een soort van eerbetoon aan het deze maand twee jaar geleden overleden fenomeen, en natuurlijk ook uit nieuwsgierigheid naar het nieuwe boek. Rien van Doleweerd, verwoed verzamelaar van alles wat maar los en vast is rondom Cruijff, stond er met een klein deel van zijn spullen. In mei opent hij zijn museum in Boxtel. Kunstenaar Henk Veen had zijn schilderijen opgehangen en Joop Leeuwendaal zong uit volle borst onder andere het lied ‘Johan bedankt.’

Tussen de hapjes, drankjes en vele interviews voor de camera’s van onder andere SBS Shownieuws, Voetbalzone en AT5, werden verschillende sprekers naar het podium gehaald, waaronder spreekstalmeester Ron Brouwer die de boel op gang hield. Hoogtepunt van de middag was uiteraard de boekoverhandiging waarbij de eerste twee exemplaren aan de eregasten Sjaak Swart en Jean-Marie Pfaff werden overhandigd. Beide heren toonden wederom hun grote respect voor hun overleden collega/vriend.

Nog meer ExProfs met v.l.n.r. Gerdo Hazelhekke, Dick Schoenaker, Sjaak Swart en Hennie Ardesch.

Swart liet weten dat de Arena op de aanstaande verjaardag van Cruijff – op 25 april – hoogstwaarschijnlijk eindelijk de naam van Johan Cruijff zal krijgen. “Dat zit er wel aan te komen, ja.” Het boek ‘Cruijff, 14, bijzondere ontmoetingen met het fenomeen’ is een eerste eerbetoon in die richting. Bijna honderd mensen vertellen daarin, soms snikkend, soms vol humor of bewondering hun aparte verhaal. Van buschauffeur Willem Wassenaar (‘er mocht geen raampje open van de rokende Johan”) tot Art Rooijakkers (“door Cruijff ben ik bijna ontslagen”) en van Jean-Marie Pfaff (“hij wilde mijn trui niet”) tot Jan Scholte (“alleen ik mocht zijn auto wassen”). Een mooie ode geschreven door vier van de redacteuren van EXPROFS.nl.

Het boek is via deze site (info@exprofs.nl) te bestellen, maar ook via bijvoorbeeld Bol.com of Bruna.nl.