Juan Viedma in zijn tijd bij N.E.C.

Bij de gemiddelde voetballiefhebber zal de naam Juan José Viedma Schenkhuizen niet gelijk een belletje gaan rinkelen. Toch speelde deze Nederlands/Spaanse ExProf dertien seizoenen op (bijna) het hoogste niveau. Meermalen was zelfs Ronaldo – de Braziliaanse versie – zijn directe tegenstander. Een terugblik.

Behendig stuurt Viedma zijn auto door het Nederlandse landschap. Hier woont hij nog steeds, al is Spanje al een tijdje zijn werkterrein. “Ik zit in het vastgoed, in de marketinghoek. Ons kantoor zit in Barcelona, maar ik woon in Monnikendam. Wij doen de presentaties van de Spaanse woningen in en om Barcelona met foto’s en brochures, bijvoorbeeld.”

Viedma speelde in de eredivisie voor N.E.C., RBC en FC Omniworld. Maar zijn mooiste verhaal komt uit Spanje, waar hij tussen 1996 en 2001 voetbalde. “Wist je dat ik de eerste speler was die gebruik maakte van het Bosman Arrest*? Ja, bij quizvragen hebben ze nog wel eens andere antwoorden, maar het is toch echt zo. Hoe dan ook, in mijn tweede seizoen in Nijmegen zaten de scouts van Compostela voor mij op de tribune. Dat had niks met mijn achtergrond te maken (zijn vader is Spanjaard, red.). Nee, niks. En toen ik tekende stond Compostela zelfs op de tweede positie in de Primera Division. Ik was relatief jong, 21 jaar, en ik kwam in een heel andere entourage terecht. Met die club heb ik de glorietijd meegemaakt, maar ook een faillissement.”

Viedma speelde 41 keer voor Deportiva Compostela in de Primera Division.

Liefst 41 wedstrijden speelde Viedma op het allerhoogste mondiale niveau. “De sfeer in de Engelse Premier League is misschien mooier, maar het voetbal in Spanje is veel puurder.” Hij kwam vier maal uit tegen Real Madrid en drie maal tegen Barcelona. “Het hoogtepunt voor de club die tijd was het gelijkspel tegen Real, in het Bernabeu-stadion. Dat was heel wat voor een relatief kleine club. In de rust kwam ik het veld in. Clarence Seedorf speelde toen nog voor Real. Fantastische herinneringen natuurlijk, al kijk ik ook graag terug op de wedstrijden tegen met name Atletico Bilbao. Dat stadion, De Kathedraal… De mensen konden je van heel dichtbij aanraken. Ja, elke week was het spelen in Spanje een feestje.”

Ook de in die tijd zo weergaloze Ronaldo (Luis Nazário de Lima) was een aantal malen Viedma’s directe tegenstander. Zowel in Nederland, bij N.E.C., als bij Compostela, in 1996 en 1997. Het waren de jaren dat de Braziliaan werd verkozen tot beste speler van de wereld. “Bij ons thuis scoorde hij via die beroemde solo, die op internet nog altijd een hit is. Echt, een wereldgoal. Toen hij er drie had gemaakt en wij met 1-4 achter stonden, kwam ik het veld in. Moest ik hem gaan dekken. Ik zei in het Nederlands (Ronaldo had eerder bij PSV gevoetbald, red.) tegen hem: ‘Vanaf nu een beetje rustig aan, vriend.’ Moest hij wel om lachen. Het lag zeker niet alleen aan mij, hoor, maar hij heeft daarna niet meer gescoord.”

* Het Bosman-arrest is een belangrijke uitspraak van het Europese Hofvan Justitie van 15 december 1995 inzake de transfersom van de Belgische voetballer Jean-Marc Bosman, die in 1990 zijn vrijheid opeiste nadat zijn contract bij Club Luik afgelopen was. Vóór het Bosman-arrest was het zo dat, ook al was het contract uitgediend, de oude club bij het aangaan van een overeenkomst met een andere club nog een transfersom kon eisen.