Door: Maarten Bax

Hij zag tijdens zijn carrière al zoveel “domme ex-profs” om zich heen dat hij niet wilde dat hem hetzelfde zou overkomen. Dus deed Michel van Oostrum het net even anders. En: de speler van onder meer Telstar, PEC Zwolle, Cambuur, De Graafschap en natuurlijk F.C. Emmen heeft met laatstgenoemde club nog een klein appeltje te schillen.

Michel van Oostrum in actie als coach van DETO


Van Oostrum woont sinds de zomer van 2016 in Lelystad. En dat is even wennen. Zesentwintig jaar lang woonde hij immers in Emmen, Drenthe, daar waar hij zijn vrouw had leren kennen en zijn drie dochters werden geboren. ‘Mister Emmen’ werd hij genoemd, maar daarover later meer.

Wat doe je momenteel?

“Vanaf mijn twaalfde jaar ben ik constant met voetbal bezig geweest. Ik begin bij Ajax, heb in allerlei vertegenwoordigende elftallen gespeeld en ben uiteindelijk in 2002 gestopt. Na mijn carrière heb ik eerst even niets gedaan, ben ik gaan golfen en tennissen. Maar ik vond al snel dat ik wat moest bijleren wilde ik verder komen. Zo heb ik twaalf lessen privélessen Nederlands gevolgd. Ik maakte teveel schrijffouten; ik vond dat niet kunnen. Ook ben cursussen management en presentatie gaan volgen. Als voetbaltrainer heb ik het op één na hoogste diploma gehaald. Het was allemaal behoorlijk wennen. Met een pretpakket heb ik ooit de MAVO gehaald, vervolgens was de MEAO een kansloze missie. Ik zat in de UEFA-jeugd, was eigenlijk fulltime met voetbal bezig. O, ja, ik ben momenteel af en toe personal trainer. Dat heb ik mezelf aangeleerd. Ik geef er voedingsadviezen bij.”

Was je financieel onafhankelijk toen je stopte?

“Nee, maar ik had wel een mooi CFK potje opgebouwd. En ik ben niet bepaald een type dat van negen tot vijf op een suf kantoor gaat zitten. Ik heb altijd geroepen dat vrijheid bij mij op plek één staat. Op vrijdag geef ik een uurtje training op de voetbalschool in Emmen. Dat noem ik mijn zakgeld.”

Maar wat doe je nog in het voetbal?

“Ik ben bij verschillende clubs hoofdtrainer geweest. Ik maak altijd het geintje dat ik zoals elke toptrainer wel een keer ben ontslagen, ben gepromoveerd en kampioen ben geworden. Ik zit nu voor het derde jaar bij Unicum in Lelystad. Samen met ExProf Edwin van Ankeren leidt ik deze Tweedeklasser. Ik door de coaching wat meer en Edwin is wat nadrukkelijker bij de training aanwezig. Wonder boven wonder zijn we het altijd over tien van de elf spelers in de opstelling eens.”

Je toekomst. Hoe zie jij die?

“Ja, eh… niet.”

Wat bedoel je?

“We zien wel. Ik deed als voetballer ook nooit aan carrièreplanning. Ik leef bij de dag, ga nooit voor zekerheid. No stress, man!
Ik heb overal vrienden. Met Martin Drent en Marcel Keizer heb ik nog regelmatig contact. Prima gasten, geen nagemaakte mensen zoals er zoveel in de voetballerij rondlopen. Op mijn vijftigste verjaardag zijn we naar Londen geweest. Potjes van QPR, Aston Villa en West ham United gekeken. En laatst nog naar Dortmund geweest. Mooie ervaringen.”

Hoe kijk je terug op jouw loopbaan?

“Ik heb geweldige trainer gehad. Met Frits Korbach heb ik zó gelachen, niet normaal. Kistenmaker, Spijkerman, Azing Griever… Tonny Bruins Slot had me indertijd bijna naar Spanje gehaald. Lleida wilde me graag hebben. Helaas is het er nooit van gekomen.”

Michel van Oostrum in het shirt van Old Boys Basel, waar hij één seizoen voor speelde

Waarom doe je niks bij Emmen, op de ene uurtje op vrijdag na?

“Dat vragen mensen mij dagelijks. Ik ben ‘Mister Emmen’, de supporters scanderen mijn naam nog veelvuldig, we hebben indertijd met Emmen in de Eerste Divisie op een heel goed niveau gepresteerd. Dat was nog nooit vertoond, had een enorme impact. Maar nu? Ik kan moeilijk bij de club binnen wandelen en zeggen: ‘Hier is de nieuwe technische manager.’ De lichtmasten die er nu staan hebben ze ooit aan een transfer van mij naar Cambuur verdiend. Maar de club heeft mij nooit voor een functie benaderd en ik zou niet weten waarom. Ben ik te direct voor sommige mensen? Ik weet het niet. Maar bijzonder is het wel.”