Zijn jongensdroom ging in vervulling. Vanmiddag (2 april) werd zijn museum officieel geopend. Jos Lenssen stond te glimmen van trots met ExProfs als Hans van Breukelen, Willy van der Kuijlen, Willy van de Kerkhof en Danny Koevermans aan zijn zijde.

Louis van Gaal te midden van zijn vrouw Truus en Hans van Breukelen voorafgaande de opening van het museum.

Er is van alles te zien daar in Mierlo, onder de rook van Eindhoven. In HUP, ‘het sportiefste hotel van Nederland’ hangen eindeloos veel shirts (650 waaronder die van Maradona), staan eindeloos veel voetbalschoenen (233 paar inclusief die van Romário) en liggen eindeloos veel schaaltjes, bekers, plaatjes, bierglazen en andere snuisterijen. Pronkstuk is wellicht de ‘Lederhose’ van Louis van Gaal. De ex-trainer – of toch niet? – droeg het tijdens het Oktoberfest in zijn tijd als trainer/coach van het Duitse Bayern München.

Van Gaal met Lenssen met op de achtergrond de ‘Tiroler Lederhose’.

Lenssen (61) spaarde dik vijftig jaar zoveel dat hij er wel een museum mee kon vullen. En dat gebeurde dus. De gemeente Mierlo zag het nut ervan in, doneerde maar liefst 30.000 euro. “Er staat en hangt hier misschien zo’n 40 procent van wat ik heb,” aldus Lenssen. “We zullen in de nabije toekomst nog wel wat wanden gaan vullen.”

Van Gaal was, met vrouw Truus, ook naar Mierlo getogen. Hij verrichtte de officiële opening van het museum in het fraaie sporthotel. Van Breukelen onthulde de naam, Fanatic. Dit verwijzend naar Lenssen, ooit in een Zuid-Europese krant ‘fanatico’ genoemd. Van Gaal was weer eens in vorm. Vele malen kreeg hij de lachers op zijn hand. Maar hij onthulde ook dat hijzelf ook een museum heeft, en wel in zijn garage bij zijn huis in Portugal. “Daar hangen vooral foto’s. Ik ben niet zo van het bewaren van spullen zoals shirtjes en schoenen, maar met foto’s heb ik wel iets.”