Hij werd trainer voordat hij het doorhad. Na één jaartje Jong Ajax werd Marco van Basten zomaar bondscoach. In 2008 beleefde hij zijn hoogtepunt op het EK, waar hij met Oranje Italië en Frankrijk van de mat speelde… “Acht keer per jaar verzamelen en heel rustig naar een interland toewerken. Het was een mooie manier om het vak te leren, maar vertel dat maar niet door.”

Van Basten (rechts) met Van Gaal als coaches op een persconferentie na een wedstrijd van AZ tegen Ajax.

Van Basten: “Ik probeerde me altijd zo op te stellen dat ik de beslissingen samen met mijn spelers nam. Ik stond open voor allerlei soorten suggesties. Of ik twijfelde aan mijzelf als coach? Ik moet wel zeggen, het trainersvak is heel moeilijk. Je bent degene, die zegt wat er moet gebeuren. Iedereen staat je de hele dag aan te kijken en dat vond ik best heel zwaar. Je moet echt overal bovenop zitten. Ik vind het vak van trainer zijn echt heel erg ingewikkeld. En waar moet je aan voldoen als goede trainer? Het is een ervaringsvak. Je zou zeggen, dat als mensen langer trainer zijn, ze een betere trainer worden. Louis van Gaals laatste job was bij Manchester United. Dat ging niet echt heel goed, terwijl hij toch, als het een ervaringsvak is, op zijn top moet zijn geweest. Mourinho’s laatste klus bij United verliep ook niet goed. Guardiola. Ik heb laatst beelden gezien hoe hij zijn jongens toesprak en vroeg me af: is dat dan het geheim? Het gaat erom dat je met de groep waarmee jij werkt de juiste klik krijgt. Solskjaer beleeft nu met United een unieke reeks. Leg het mij maar uit. Ik weet het niet. Het mooie is, dat alles waarover wat je zegt, het tegendeel ook bewezen is. Bij Michels was voetbal oorlog. Het werkte de ene keer wel, de volgende keer niet.”