Marco van Basten: “Toen ik indertijd als trainer bij AZ zat, werd ik gevraagd om naar de FIFA toe te gaan. Zvonimir Boban, waarmee ik bij AC Milan had gevoetbald – fijne jongen – zocht iemand die de groep een beetje kon versterken. Hij belde me op en vroeg of ik interesse had. En dat had ik wel. Ik praat graag over voetbal, spelregels…

Uiteindelijk ben ik in Zürich gaan wonen. Ik zou een beetje gaan vernieuwen, het stof eraf blazen. Maar ik was te rigoureus, te snel… Dat ging een klein beetje wrijven. Toen voelde ik al dat ik bij een aantal zaken niet meer serieus werd genomen, ook niet meer voor werd uitgenodigd… Met Boban had ik af en toe een discussie die een beetje hard was. Met een afkoopsom is het geëindigd. Jammer.

Ik ben met heel veel spelregels bezig geweest, zoals met effectieve speeltijd. Je ziet veel spelbederf… Mensen willen actie zien, niet naar stilstaande beelden zitten kijken. Van een wedstrijd, die twee keer 45 minuten duurt, is de effectieve speeltijd maar 30 tot 33 minuten. Tijdrekken moet minder worden. Dan zeggen een paar (bij de FIFA): ‘We zijn geen ijshockey of basketbal’, maar dat vind ik dooddoeners. Je hebt ook veel landen, zoals uit Afrika of Azië die er niet mee bezig zijn. Die hebben andere problemen die veel hoger op de agenda staan. Oost-Europese landen interesseert het ook allemaal niet zo. Dus dan zit je met de Amerikanen, Australiërs, Europeanen die dan wél wat willen veranderen, maar uiteindelijk in de minderheid zijn. Dan komen dit soort regels er niet door.”

Over de VAR (Video Assistent Referee) zegt Van Basten: “In het algemeen is die goed. Maar het is het eerste jaar en zie je nog vele onduidelijkheden. Ik heb vanaf het eerste moment gezegd: maak er teams van. De scheidsrechter en zijn assistenten moeten elkaar kennen. Binnen een paar seconden moeten ze immers hele belangrijke beslissingen nemen. Dus zo’n team van vijf man moeten samen wedstrijden afgaan. Als ze fouten maken, leren ze er samen van, worden ze daar beter van.”

Over het VAR-incident met Mazraoui bij Real Madrid tegen Ajax: “Het gedeelte van de bal dat op het gras ligt, is misschien maar tien centimeter. De breedte van de bal is dertig centimeter. Het verschil met tennissen en voetbal is, dat als je een tenniswedstrijd ziet, ze naar de afdruk van de bal kijken als die wel of niet in of uit is. Bij voetballen heb je dat niet. Bij het voetbal moet de volledige bal over de lijn zijn, dan is die pas uit. Je zag bij Real-Ajax dat de bal over de lijn was, maar het rechte gedeelte dat ook nog een centimeter is, was nog boven de lijn. Waarschijnlijk, want ik weet het ook niet helemaal zeker. Maar zo moet je redeneren. De bal is veel breder dan het stukje dat het gras raakt. De scheidsrechter twijfelde vanwege de camerastandpunten en zeker ook vanwege de heenwedstrijd in de Arena van een paar weken daarvoor. Toen werd de goal wel afgekeurd.”

* Dit is een deel van het interview dat Jan van Galen hield bij de Sociëteit Olympisch Stadion.