Hij staat eigenlijk op een T-splitsing, zoals hij dat zelf noemt. “Ga ik nog een jaar of twee door of word ik toch ex-prof en ga ik heel wat anders doen.” Theo Zwarthoed, ervaren doelman, zit deze dagen in de zogeheten wachtkamer. De Volendammer (36) heeft zijn contract bij Excelsior niet verlengd.

Hij geniet momenteel even van zijn gezin en de vakantie. Aan het strand, ergens tussen Salou en Barcelona, heeft Zwarthoed deze dagen ook alle tijd om even na te denken. “Natuurlijk, aan de ene kant is het spelletje (voetbal, red.) natuurlijk veel te leuk om nu al vaarwel te zeggen. Aan de andere kant ga ik ook niet op alles in.” Zo sloeg Zwarthoed al diverse aanbiedingen af. Hij kon naar Cyprus, Slowakije en NAC. “Naar Cyprus ben ik drie dagen geweest. Maar dan kies ik toch voor mijn gezin. Ik heb geen trek daar tien maanden in mijn eentje te zitten. En mijn vrouw zag Slowakije niet zitten vanwege het schoolsysteem voor de kinderen. Die zijn nu 10, 7 en 5 jaar. België of Duitsland was wat anders geweest.” Dat hij NAC afsloeg had met de reistijd te maken. “Vanuit Volendam anderhalf uur heen en hetzelfde dagelijks weer terug, was me te veel. Tja, het zijn keuzes.”

Zwartgoed geniet momenteel van zijn gezin en een korte vakantie.

Zwarthoed heeft er bijna 275 wedstrijden als doelman in het topvoetbal opzitten. Bij Excelsior stond hij het laatste half jaar vrijwel continue onder de lat. Maar hij had er genoeg van, van het kunstgras wel te verstaan. “Nog een jaar was geen optie. Ik kreeg last mijn knieën en onderrug. Als je elke dag met pijn op het veld staat, is dat niet prettig. Speelden we tegen een club op gewoon gras, dan genoot ik. Dan had ik nergens last van. Kijk, dan kies je toch voor je gezondheid. Ik moet nog minstens dertig jaar mee. Dan wacht ik nog wel even op een betere optie.”

Zwarthoed is het zo langzamerhand gewend, het gewacht in de zomermaanden. “Elk jaar is dat zo’n beetje hetzelfde. Ik word er niet moedeloos van.” Een Willem II-vriend van hem vroeg of hij LinkedIn kende. Nee, van dat medium had Zwarthoed nog nooit gehoord. Zijn vriend maakte gelijk een profiel voor hem op dit platform voor ondernemers aan. “Ik heb veel reacties gehad, ja. Maar nog niet die ene goede. Ik weet nog niet wat ik ga doen, mocht er geen club komen. Ik ben huisschilder van beroep, heb een huisschildersopleiding gedaan. In Volendam is zat werk. Ze schreeuwen je als het ware uit de bank. Kijk, in Nederland spelen zeker de helft van de profclubs op kunstgras, dus de spoeling is dun. Ik wil best ergens als tweede keeper aan de slag, maar bijvoorbeeld niet in de Tweede Divisie. Ook daar spelen ze veelal op kunstgras. Ach, je weet hoe het gaat. In de voetballerij is het vandaag wit en morgen zwart. Ik heb nog tot 31 augustus.”