Door: Koen van der Eijk

Het absolute hoogtepunt uit de carrière van Theo Lucius (40) is het behalen van het Nederlands Elftal. Drie keer stond hij op het veld om ons land te vertegenwoordigen. Ook de prijzen die hij won met PSV en Feyenoord behoren tot de hoogtepunten uit de sportieve loopbaan van Lucius.

Theo Lucius kwam, nadat voormalig bondscoach Marco van Basten hem opriep, drie keer voor Oranje uit.

Hij mocht zich maar liefst vier seizoenen met PSV landskampioen van Nederland noemen en won met diezelfde club ook vier maal de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De KNVB-Beker staat twee keer op de erelijst van Lucius, zowel met PSV als met Feyenoord won hij de ‘dennenappel’.

Naast Jeugdtrainer bij PSV O14 is Lucius tegenwoordig ook kroegeigenaar van café In d’n Ollie in het Brabantse Heeswijk-Dinther. De combinatie jeugdtrainer en kroegeigenaar lijkt misschien niet het meest ideale, maar volgens de ExProf is het prima te combineren. “Dat is echt goed te doen. Ik ben ook niet alle dagen open en we trainen natuurlijk overdag. Ik hou ontzettend van gezelligheid en van onder de mensen zijn.”

Lucius vervolgt: “Het doel is om zo hoog mogelijk te komen als trainer. Waar mijn plafond ligt weet ik niet, maar het is wel de bedoeling om ergens aan de slag te komen als hoofdtrainer.” Om dat doel te bereiken is het van belang dat Lucius de trainerscursus bij de KNVB volgt. Lucius: “Dat is niet het fijnste, maar het hoort erbij.”

Een zwart gat heeft Lucius dan ook nooit gekend. “Wat is dat? Nee, daar heb ik echt geen last van gehad. Ik heb het drukker dan ooit. Ik heb dan ook hobby’s genoeg. Heb mijn kroeg, ben trainer bij PSV en ik vis ook nog steeds veel.”