Door Quinten Lindenbergh

‘Soms lijkt het wel alsof we om de wereldtitel spelen!’ Met veel enthousiasme praat Denny Landzaat over padel, zijn nieuwe passie. Deze mix van tennis en squash speelt hij op zeer regelmatige basis met zijn ‘partner’ Kenneth Pérez. Tegenstanders van de ExProfs zijn dan de gebroeders De Boer – Frank en Ronald – of het duo Orlando Trustfull/Khalid Bouhlarouz.

44 jaar oud is Landzaat inmiddels. Terugkijken kan hij op een mooie loopbaan. Zo was hij speler van AZ, FC Twente, Feyenoord, Ajax en het Engelse Wigan Athletic. In dienst van Willem II sloot hij zijn carrière in het jaar 2014 af. Het seizoen daarop ging hij meteen aan de slag als assistent-trainer bij AZ. De stap verraadde zijn ambities als trainer. Op dit moment staat zijn carrière even ‘on hold’, maar heeft hij wel een nieuwe passie gevonden, padel (spreek uit: padél), dus. ‘Het gaat er niet echt zachtzinnig aan toe.’

Verhaal gaat door onder de foto.

Landzaat, die uiteindelijk 36-voudige voor het Nederlands elftal zou uitkomen, speelde twaalf jaar in de jeugd van Ajax. Hij vertrouwde in die tijd op zichzelf, maar zag dat er betere jongens in de jeugdopleiding rondliepen. Het ene jaar voelde hij zich zekerder voor het eindgesprek dan het andere jaar. In 1995 werd hij bij de selectie gehaald door Louis van Gaal. Hij trainde met spelers als Jari Litmanen, Frank de Boer en Marc Overmars, die met hun team net de Europa Cup 1 hadden gewonnen. Landzaat zat een aantal keer op de bank in afwachting op zijn mogelijke debuut, maar vaak liet de wedstrijd het niet toe. Uiteindelijk mocht hij tegen Borussia Dortmund dan tóch voor het eerst optreden. Verder dan deze wedstrijd kwam het voor de middenvelder bij Ajax echter niet; aan het eind van het seizoen maakte hij de overstap naar MVV. Dat het niet tot een doorbraak kwam in Amsterdam wilde niet zeggen dat hij bij de pakken neer ging zitten. De middenvelder was misschien wel toe aan een nieuwe uitdaging nadat hij zo lang bij dezelfde club had gespeeld. Hij kwam op zichzelf te wonen in Maastricht en de Amsterdammer moest zich opnieuw gaan bewijzen. Tegenwoordig spelen de beloftenteams van Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht zelf al in de Eerste Divisie, maar Landzaat geeft aan dat het ook op dat moment niet slecht voor je ontwikkeling kon zijn om even een stapje terug te doen als talent van een topclub.

Landzaat was op zijn plek in Maastricht en promoveerde in het eerste jaar direct naar de Eredivisie. De twee seizoenen daarna kwam hij, net als in het jaar in Eerste Divisie, in alle wedstrijden uit. Hij speelde zich in de kijker en ook Feyenoord toonde interesse in de middenvelder. Uiteindelijk vertrok de Amsterdammer naar Willem II waar hij in het eerste seizoen direct Champions League ging spelen! Het aanvallende voetbal van trainer Co Adriaanse paste perfect bij Landzaat en hij kon makkelijk mee met het niveau. Tijdens zijn periode in Tilburg klopten de Rotterdammers weer op de deur. Ditmaal was het echter niet alleen Feyenoord dat interesse toonde, maar ook Ajax had de middenvelder in het vizier. Landzaat: ‘Ik vond het een groot compliment dat ik zo snel alweer in de belangstelling stond van mijn oude club.’ Later werd hij als speler van Willem II ook nog eens opgeroepen voor het Nederlands elftal. Hij was ontzettend trots dat hij weer met zijn oude makkers mocht spelen. De mede-teamgenoten uit zijn jeugdtijd waarin hij zelf niet kon doorbreken.

* Deel 2 komt later deze week!