Op zondag 7 mei werd André Stafleu met Feyenoord gehuldigd: de veteranen 6 van de Rotterdammers waren weer eens kampioen geworden in de hoogste afdeling. De ExProf, die naast zijn tien seizoenen voor Feyenoord ook voor Willem II, Haarlem, Vitesse en Excelsior uitkwam, verwacht op 14 mei opnieuw een feestje in De Kuip. “Ik zie geen enkel probleem.”

André Stafleu toen…

Stafleu werkt al weer zo’n acht, negen jaar in de haven van Rotterdam. “Zo’n drie dagen in de week sta ik als radioman deck de organisatie rondom het afhalen en opzetten van containers op de schepen te regelen.” Verder is hij trainer van de zaterdagselectie van Zestienhoven (“drie keer niks”) en houdt hij zich bezig met zijn familie en de veteranen van Feyenoord. “Ik, ambities als trainer? Nee, hoor, ik heb alles al gezien. Ik heb tot in China gewerkt. Onlangs had ik er weer heen kunnen gaan. Maar nee, mijn vrouw heeft een hele goede baan. Ik vind het wel mooi zo.”

In De Kuip zit de 62-jarige Stafleu zeker niet elke week. “Ik zie misschien drie, vier wedstrijdjes per seizoen. Zo veel tijd heb ik niet.” Maar afgelopen weekend riep Stafleu (‘Staf’ voor vrienden) er met een grote smile rond nadat het team dat hij begeleidt het kampioenschap vierde. “De wedstrijd begon om elf uur. Toen waren er al 1500 mensen. Aan het eind speelden we voor 5000 man, en toen we aan het bier gingen, stonden er zelfs 10.000. Ongelooflijk.”

De huidige selectie van oud-Feyenoord, met rechts vooraan begeleider Stafleu

Zeventien jaar geleden richtte Stafleu  hoogstpersoonlijk dit team van oud-Feyenoorders op. “Alle namen hebben wel eens meegespeeld, van Fraser tot Kornejev en van Been tot Makaay. Die laatste was de laatste jaren onze grote man, maar hij is inmiddels ook al gestopt. Zelf trap ik af en toe een balletje mee, maar ik doe meer de hele organisatie rondom het elftal. We zouden vorig seizoen overigens al gestopt zijn, maar op het afscheidsfeest wilde Nico Jaring opeens weer een doorstart maken. En zo worden we jaar in, jaar uit kampioen. Nu spelen we met jongens als Romeo Wouden, Maarten Atmodikoro, Warry van Wattum en ex-amateurvoetballers van bijvoorbeeld Xerxes. Veel clubs willen niet meer niet tegen ons spelen. Die stappen over naar de zaterdag, haha.”

Over aanstaand weekend, de superspannende laatste speeldag in de eredivisie, heeft Stafleu een uitgesproken mening. “Ik zie geen enkel probleem. Feyenoord wordt kampioen. Ik denk dat ze heel makkelijk van Heracles gaan winnen. Ik denk zelfs dat als Ajax de finale van de Europa League haalt (donderdagavond is de return in en tegen Lyon, red.) het niet van Willem II gaat winnen. Ajax heeft het onlangs tegen PSV laten liggen. Daar ben ik van overtuigd.”