Sonny Silooy

Column Sonny Silooy

“Ja, ik was er gisteren bij in de Johan Cruijff Arena. Van tevoren had ik wel verwacht dat beide ploegen zo zouden spelen. Ajax moest het gat verkleinen en dus aanvallen, en PSV zou, zoals laatst tegen FC Utrecht, via Locadia en Lozano op de counter gaan loeren. Ik had alleen ook verwacht dat Bergwijn zou spelen. Hij had met zijn snelheid zeker voor gevaar kunnen zorgen.

Maar dit is het niveau waarop Ajax elke week zou moeten spelen. Vorige week tegen FC Twente zag het spel er niet goed uit en verlies je onnodig twee punten. En PSV kwam naar Amsterdam om sneeuw te ruimen, niet om te voetballen. Ze kregen onnodig gele kaarten. Ook scheidsrechter Blom had het af en toe niet helemaal onder controle, zeker in de beginfase van de tweede helft, al hield hij zich al met al wel staande in deze topwedstrijd. Overigens, vroeger zorgde je dan dat zo’n speler, die toch al geel heeft, er nog één kreeg. Niet door matennaaierij, maar door een slimmigheidje. Ajax had bijvoorbeeld Neres, die natuurlijk razendsnel is, op Hendriks kunnen zetten. Dan had Hendriks zeker zijn tweede kaart gehad. Het had PSV nog zwakker kunnen maken dan het al was. Je had een voordeel kunnen krijgen met een man meer

PSV speelde onder de maat en Ajax was op alle fronten beter. PSV kwam niet eens aan opbouwen toe. Het speelde angstig. En angst is een slechte raadgever. Bovendien is goed verdedigen ook een vak. In de tweede helft begon PSV goed, alleen konden hun spitsen de bal niet vast houden. Speelde natuurlijk ook mee dat Locadia al vroeg was uitgevallen. Die houdt twee verdedigers bezig. De Jong is toch een hele andere spits, een speler die de bal in de voeten wil hebben, beetje een targetman. En hij had met die ene kopbal in 79min. moeten scoren. Nee, PSV toonde zich geen waardige koploper. Het speelde te voorzichtig, er werd te weinig gevoetbald. Alleen Van Ginkel speelde naar behoren, maar dat is te weinig om Ajax te bestrijden.

Vervolg tekst onder de foto…

Lasse Schone passeert Jeroen Zoet en scoort de 2-0. Foto: Stanley Gontha, Pro Shots.

Bij Ajax bewees Frenkie de Jong dat hij een basisplaats waardig is. Ook de verdedigers Veltman, De Ligt en Wöber speelden naar behoren. Een goede verdediging maakt het makkelijk voor de middenvelders en aanvallers, en er stond een goede verdediging. Die Wöber heeft zich snel aangepast. Over de andere spelers; Neres heeft laten zien dat hij kwaliteit heeft, maar is nog te wisselvallig. Als het team niet draait, draait hij ook niet. Schöne is waardevol in deze competitie. Ziyech werd de afgelopen weken door de media veel bekritiseerd. Terecht. Hij is een speler met speciale kwaliteiten, die het verschil kan maken met en zonder bal. Hij moet een van de leiders van Ajax zijn. Maar aanstaande zondag komt het er weer op aan. Dan is het zaak dat Ajax tegen AZ wint, want anders is deze zege voor niets geweest. Ajax zal er opnieuw op moeten laden, mentaliteit tonen. In deze vorm is AZ te verslaan, al weet John van den Brom als geen ander hoe je Ajax moet bestrijden. Ja, ik verwacht weer een hele interessante pot voetbal.”

* SONNY SILOOY (1963) is een ExProf. Als speler behaalde hij zijn grootste successen bij Ajax. Hij won onder meer zeven landstitels, vier nationale bekers, de Europacup II, de UEFA Cup, de UEFA Super Cup en de Wereldbeker. In 2000 nam Silooy afscheid van het betaalde voetbal.