Column Sonny Silooy

Sonny Silooy

“Ik weet, het is een cliché, maar als je geen resultaten haalt, dan word je snel op straat gezet. Eerlijk gezegd, vind ik het, op basis van wat ik gisteren op televisie van de wedstrijd tussen Burnley en Crystal Palace (1-0) heb gezien, onterecht dat Frank de Boer de zak heeft gekregen. Zijn ploeg had heel veel pech, ook met dat tegendoelpunt waarbij één van zijn eigen spelers heel dom de bal inpast. Het leek wel een voorzet voor Burnley. Zelf heb je constant balbezit en creëer je heel veel kansen, die je dan niet afmaakt… Ja, dan breng je een trainer in de problemen. Je hebt het gezien met Claudio Ranieri die met Leicester City verrassend kampioen werd en na een paar wedstrijden tegenslag in het nieuwe seizoen ook de laan werd uitgestuurd. In Italië, Frankrijk; overal gebeurt dat.

Hij heeft vooraf natuurlijk goed overwogen of het verstandig was om bij Internationale vorig jaar en nu, dit seizoen, bij Crystal Palace in te stappen. Inter speelde onder Mourinho met tien mensen achter de bal en dan maar counteren. Frank wilde aanvallend spelen en ja, dat staat haaks op de cultuur van die Italianen. Bij de Engelsen heb je te maken met een ander verhaal. Tactisch klopt het wel, maar deze generatie heeft niet de techniek om die tactiek uit te voeren. Het gaat daar al mis in de jeugdopleidingen. En ja, dan ga je noodaankopen doen met spelers die je niet eens kan gebruiken. Jaïro Riedewald is geen miskoop. Die maakte gewoon een keuze om weg te gaan bij Ajax. Als er dan een club in de Premier League komt met een voor hem bekende trainer als Frank de Boer aan het bewind, dan is de keuze niet zo moeilijk, niet wetende dat De Boer al na vier wedstrijden al werd ontslagen.

Frank de Boer, nu ook voortijdig exit bij Crystal Palace.

Frank heeft met Crystal Palace verschillende systemen gespeeld, van 5-2-3 tot 3-4-3 wat beiden geen succes was. Tegen Burnley speelde hij zondag 4-3-3 en ja, dan lukt alleen het scoren niet. Als je er twee, drie maakt, dan doe je gewoon weer lekker mee in de competitie, ook al komen er de komende weken een paar zware tegenstanders als Manchester City en Manchester United aan. Dan was hij er misschien alsnog weggestuurd. Maar ik zag een groot verschil tussen de eerste en deze vierde wedstrijd bij zijn team. Het systeem was veel herkenbaarder, alhoewel sommige jongens uit hun positie liepen.

Ik vind het dus onterecht dat hij is ontslagen. Als je naar de resultaten kijkt, is het terecht, maar als je voor een lange termijn afspraken met elkaar wil maken – dat je iets wil neerzetten – vind ik het van ongeduldigheid bewijzen. Crystal Palace is geen Manchester of Liverpool waar al kwaliteit zit. Daar hoeft een nieuwe trainer alleen maar een paar jongens de juiste richting op te sturen. Frank zijn functioneren had pas bij de Kerst geëvalueerd moeten worden. Toch maak ik me niet druk om Frank de Boer, die komt heus wel weer ergens terecht. Maar ik denk dat het niet een Europees land wordt, misschien China of Amerika. Overigens, het is geen straf om in Amerika te coachen, hoor. Ik weet er alles van.”

* SONNY SILOOY (1963) is een ExProf. Als speler behaalde hij zijn grootste successen bij Ajax. Hij won onder meer zeven landstitels, vier nationale bekers, de Europacup II, de UEFA Cup, de UEFA Super Cup en de Wereldbeker. In 2000 nam Silooy afscheid van het betaalde voetbal. Daarna was hij onder andere trainer in Amerika en analist bij Studio Voetbal.