Sonny Silooy zal op 6 januari niet in sportkleding in Haarlem verschijnen

Door Maarten Bax

Hoe vaak hij erbij was, durft hij niet te zeggen. “Ik ben de tel een beetje kwijtgeraakt.” Feit is dat Sonny Silooy zijn wedstrijden voor de Oud-Internationals – tegenwoordig Ex-Internationals geheten – altijd op 1 januari heeft gespeeld. In dat geval is Silooy naar eigen zeggen in ieder geval niet na de editie van 2008 tegen de Koninklijke HFC aangetreden. “Ach, wat doet het er ook toe? Het was altijd beregezellig.”

Anno 2018 is Jan Jacobus ‘Sonny’ Silooy bestuurslid van de Ex-Internationals. Zijn veters vastbinden voor de meest traditionele wedstrijd van het jaar doet hij niet meer. Het werd een maand of dertien geleden geopereerd aan zijn rechter knie waardoor hij pas sinds kort weer kan fietsen. “Twintig jaar niet gedaan. Voetballen kan ik nooit meer, maar dat ik weer kan fietsen… Heerlijk!” Ook doet hij aan ‘walking football’, wandelvoetbal, zoals in november in Noordwijk met wat Ex-Internationals. “Best leuk al ben ik daar zelf te jong voor. Gedwongen door mijn kunstknie heb ik er echter wel oren naar.”

De in Rotterdam geboren ex-Ajacied (al speelde hij bijvoorbeeld ook voor Matra Racing Paris) heeft een moeilijk jaar achter de rug. “In 2017 heb hij zowat iedereen in mijn vriendenkring naar hun laatste rustplaats gebracht. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Vrienden en familie van 52 tot 90 jaar. En ik zit er met mijn 54 tussenin, dus, ja, dan ga je nadenken. Het kan jou ook zomaar wat overkomen,” aldus de verdediger die met Ajax maar liefst achttien prijzen – één minder dan ‘Mister Ajax Sjaak Swart’ – won.

Voor de Ajax Coaching Academy gaf hij clinics. Zo vloog hij, onder andere met Arnold Mühren, de wereld over. Van Noorwegen naar Rusland en van Estland naar Kosovo. Eerder werkte hij in Dubai, maar ook in Washington voor DC United, waar hij hoofd van de jeugdopleiding was. “Op het werken met de Ajax jeugd kijk ik ook met plezier terug. Daar zijn toch heel veel topspelers zoals Promes, Veltman, Klaassen, Blind, Alderweireld en Vertonghen uit voortgekomen. Ik zie mij als een eerlijke trainer, die in ieder geval spelers niets belooft. Ik sta er niet voor mijzelf, ik sta er voor de spelers die ik de nodige informatie geef om eventueel de top te kunnen laten halen. Mijn aanpak heeft altijd gewerkt, hier in Nederland, in Amerika en in de Emiraten. Het geheim houd ik voor mijzelf.”

Emiel Turlings, voorzitter van de jubileumcommissie van Kon. HFC, met de wisselbeker.

Terug naar de Nieuwjaarswedstrijd. “Ik herinner me die nog van 2001. Toen stond ik bij de opkomst naast Gerrie Mühren. In de nacht ervoor had je die vuurwerkramp in Volendam gehad. Een aantal bekenden en familieleden van hem waren daarbij betrokken. Best heftig. Van de wedstrijd zelf herinner ik me niets meer.” Wel dat vele jonge knapen de jaren erna de ex-spelers van Oranje op een gegeven moment aan alle kanten voorbij liepen. “Dat is nooit leuk, voor ons niet, voor het publiek niet. Hopelijk is de selectie van HFC inmiddels wat aangepast. Kijk, van onze oude garde – zeg maar die tussen 1996 en 2008 – is een hoop afgevallen. Ik zelf speelde dan ook nog met de lichting Sjaak Swart, Werner Schaaphok, Dick Schoenaker, Piet Schrijvers en Theo de Jong, dus die van jaren ‘60-’70. De nieuwe lichting, die van tussen 2010 en 2014, moet er nog aankomen. Het is momenteel even lastig een sterke selectie samen te stellen, zeker omdat de Ex-Internationals uit Limburg, Groningen en Zeeland niet zo snel helemaal naar Haarlem willen komen.”

Maar, voor de duidelijkheid, de 25-voudig international verheugt zich enorm op het jaarlijkse treffen, de laatste jaren telkens op de eerste zaterdag van het jaar. Silooy: “Ik heb begrepen dat mogelijk Dirk Kuijt dit keer ook mee doet. Leuk! Toch een jongen met een enorme status. Natuurlijk ben ik er ook weer bij, ditmaal als bestuurslid dus. Waar ik zit, ik weet het niet. Op de bank of tribune, het maakt me niet uit. Als ik er voor en na afloop van de wedstrijd er maar in de kleedkamer bij ben. Die humor – het lange leve de lol – wil ik voor geen goud missen.”

6 januari, Haarlem:

12.00 uur Voorwedstrijd Kon. HFC selectie – Voetbal in Haarlem All Stars
14.30 uur Hoofdwedstrijd Kon. HFC Legends – Ex-Internationals KNVB

In geval van slecht weer zal de wedstrijden van Kon. HFC selectie verplaatst worden naar Veld 2. De wedstrijd tegen de Ex-Internationals KNVB gaat nagenoeg altijd door.