Sonny Silooy

Column Sonny Silooy

“Alles heeft te maken met de eerste wedstrijd, dus is de competitiehervatting van aanstaand weekend zeer belangrijk. Zoals bekend heeft Ajax nog een gat van vijf punten met PSV te dichten en dat is mogelijk. Ajax moet nog uit bij PSV spelen. Ajax zal zondag tegen Feyenoord moeten winnen, net zoals Feyenoord de drie punten hard nodig heeft. En toch, vaak word je kampioen om van de ‘kleine’ clubs te winnen en niet van Feyenoord of PSV.

Met Erik ten Hag heeft Ajax een trainer gehaald die standvastig is. Hij weet wat hij wil. Hij heeft een sterke selectie al vind ik wel dat er te veel buitenlanders bij zitten. De reden is dat het niveau van de Nederlandse speler, om internationaal mee te kunnen doen, momenteel te laag is. Deze jongens hebben meer tijd nodig, bovendien blijven alleen de grootste talenten op de been. Dat zie je ook terug in het Nederlands elftal. Of de nieuwe Argentijn zondag bij Ajax in de basis staat? Ik zou het niet weten. Ik laat me verrassen. Robin van Persie zie ik niet spelen. Feyenoord heeft nog steeds geen groen licht. Overigens moet de klassieker niet te veel op alleen hem gefocust zijn.

Ik denk dat het 3-1 voor Ajax wordt. Ik heb er wel vertrouwen in al ben ik zelf eind vorig jaar bij FC Utrecht-PSV geweest. Toen werd Utrecht (met Ten Hag als trainer, red.) op geraffineerde wijze door PSV met 1-7 aan de kant gezet. De spelers van Utrecht hadden een totale off day. Locadia en Lozano liepen hun verdedigers links en rechts voorbij. Maar als ik geld zou zetten op wie er kampioen gaat worden, zet ik dat toch op Ajax, ondanks de vijf punten achterstand. En zo niet, dan krijgt de club er weer een probleem bij. Zij gokken nu op Ten Hag in plaats van Marcel Keizer. Dat probleem met Dennis Bergkamp en de twee coaches van het eerste had volgens mij met een normaal gesprek opgelost kunnen worden. Je hebt met elkaar gevoetbald, met elkaar gewerkt, alles gedeeld en heel veel dingen met elkaar meegemaakt, als voetballer en de laatste jaren in een beleidsbepalende functie, dus… Vroeger gooiden we de deur achter ons dicht en zeiden we alles tegen elkaar. Ze hadden dat samen kunnen doen, en de problemen die ze hadden op te kunnen lossen. Maar ik denk zelf dat het ietsje te laat was om dat te doen. Of de technische leiding van Ajax, met Edwin van der Sar en Marc Overmars, moet opstappen als Ajax niet presteert onder Ten Hag? Dat zijn dingen die ik ook heb gelezen en dat zal de toekomst gaan uitwijzen.

Verhaal gaat door onder de foto

Sonny Silooy was vorig jaar met de oud-internationals in Amerika. Hier staat hij derde van rechts voor de aftrap tegen de Cosmos. Verder o.a. keeper Sander Westerveld, Tim de Cler, Orlando Engelaar, Marcel Meeuwis, Jan Kromkamp, Martijn Meerdink en Denny Landsaat.

Met mijzelf gaat het aardig. Ik heb net een Ajax Master clinic bij Ajax gegeven. Dat gaat via de Ajax Coaching Academy. En volgende weekend ga ik, met Arnold Mühren naar Denemarken om daar aan 100 Noorse coaches een presentatie en een clinic te geven. Dat is leuk om te doen. Dan ben je bezig waar je het meest van houdt. Natuurlijk zou ik graag een partime/fulltime positie willen hebben, maar dit zit er op dit moment even niet in. Ik sta voor alles open en leg dan alles naast elkaar om tot een goede keuze te komen. In december sloeg ik een aanbieding uit Qatar af. Ik had er geen goed gevoel bij, heb natuurlijk al eens eerder een minder ervaring in Dubai meegemaakt. Plus Qatar is niet echt veilig. Dat is wat ik heb gehoord. Dat Wesley Sneijder er toch heengaat? Die heeft zich waarschijnelijk goed te laten informeren.

Met Ron Zwerver (de oud-volleybalvedette, red.) heb ik vorige week nog een goed gesprek gehad. Hij werkt in Oregon State, in de Verenigde Staten, als volleybalcoach. Ze zochten een voetbaltrainer en ik heb natuurlijk al eerder in Amerika gewerkt. Het probleem is dat ik geen Master- of Bachelor-degree heb. Ik mag daar dus geen coach zijn en geen training geven. Er zijn heel veel regels in Amerika. USA heeft zich – sinds 1990 – ook niet kunnen plaatsen voor het WK en dat heeft een beetje hetzelfde probleem als in Nederland: geen goede doorstroming van uitzonderlijke talenten, die wij als coaches wél kunnen opleiden. Overigens kijk ik wel uit naar Ajax-Feyenoord. Dat zijn altijd wedstrijden op zich. Ik heb zelf meer dan 20 klassiekers gepeeld. Dat zijn niet de wedstrijden die bepalen of je kampioen wordt, maar waar het meer om prestige gaat. Ik vind alleen dat Ajax-Feyenoord nu ietwat ongelukkig uitkomt. Je moet hem nu al winnen om de aansluiting met PSV niet te verliezen.”

* SONNY SILOOY (1963) is een ExProf. Als speler behaalde hij zijn grootste successen bij Ajax. Hij won onder meer zeven landstitels, vier nationale bekers, de Europacup II, de UEFA Cup, de UEFA Super Cup en de Wereldbeker. In 2000 nam Silooy afscheid van het betaalde voetbal.