Sonny Silooy

Column Sonny Silooy

Eindelijk is de kogel door de kerk, Frenkie de Jong gaat naar Barcelona. Een verstandige keuze van een slimme en doodgewone jongen uit het zuiden van het land, die zijn keuze met goed verstand heeft genomen. Frenkie doet het op het juiste moment zodat hij eerst nog met Ajax de nodige successen in het komende half jaar kan behalen.

November 2014, het Vierlandentoernooi in Turkije. Nederland verliest met 0-4 van Duitsland. Maarten Stekelenburg is hoofdcoach van het Nederlands elftal Onder 18 jaar. Maarten kon altijd nieuwe spelers uitproberen. Ik zit naast hem op de bank en na vijf minuten vraag ik aan Maarten: ‘Wie is die speler? Waar heb jij die vandaan gehaald?’ Het was Frenkie de Jong. Hoe hij bezig was… Ongelooflijk! De Duitsers vielen links en rechts om door zijn fabuleuze lichaamsbewegingen en acties. Een balgevoel en overzicht dat had ik in jaren niet gezien op de velden. Eindelijk een speler die mij kon bekoren.

Een paar maanden later, in 2015, het Europees Kampioenschap Onder 19 in Griekenland. In Ermelo speelt hij samen met Abdelhak Nouri op het middenveld van het Nederlands elftal O19 ter voorbereiding ‘vriendschappelijk’ tegen Jong Ajax. Het middenveld van Ajax wordt volledig scheel gespeeld. Niet normaal, dat had ik de laatste tien, twaalf jaar niet gezien op de voetbalvelden. Wat kan voetbal dan mooi zijn…

Frenkie de Jong: komende zomer van Ajax naar Barcelona.

Na de wedstrijd maakt Marc Overmars er werk van om Frenkie naar Ajax te halen. Tijdens het Europees Kampioenschap – waar namen als Asencio (Real Madrid), Sané (Manchester City), Coman (Bayern) speelden – twijfelde Frenkie nog tussen PSV en Ajax. Natuurlijk begreep ik hem. Hij is een familiemens en wilde in zijn beschermende omgeving in het Zuiden blijven. Ik zeg: ‘Frenkie, je krijgt waarschijnlijk één kans om voor Ajax te spelen, en als je bij Ajax hebt gespeeld en je faalt daar, dan kom je nog altijd goed terecht. Als je doet waar goed in bent, staan de deuren voor je open. Gelukkig maakte Frenkie de juiste keuze waardoor hij nu voor de rest van zijn leven zich geen zorgen hoeft te maken. Ik hoef van helemaal niemand hiervoor credits te hebben, want als je deze speler over het hoofd hebt gezien dan ben je geen liefhebber van voetbal.

Zomer 2018. In de voorbereiding van het seizoen kom ik Frenkie in de medische ruimte van Ajax op De Toekomst tegen. Hij was nog aan het revalideren van zijn enkelblessure. Hé trainer, jij hebt mij het laatste zetje gegeven om voor Ajax te kiezen.’ Fijn om te horen Frenkie, maar ik heb je in Griekenland alleen geadviseerd samen met je zaakwaarnemer om de voordelen en nadelen van Ajax en PSV naast elkaar te leggen. ‘Jij moest zelf de keuze maken maar ik ben wel blij dat je hier bent.’

Afgelopen zondag faalde Ajax collectief tegen Heerenveen. Je hoeft dat ook niet de spelers te vragen of andere personen rondom het elftal. Ik denk dat het zelf wel weten dat ze gefaald hebben. Of dat te maken had met het trainingskamp van vlak ervoor, kan ik nog niet zo goed inschatten. Het was wel frappant dat een aantal spelers kramp had, al kan ook het veld de oorzaak zijn. Je gaat altijd zoeken naar waar het aan gelegen heeft.

Kostas Lamprou viel zondag in voor Onana.

Heerenveen heeft het goed uitgespeeld, de zwaktes van Ajax goed benut. Ajax bepaalde zelf de sterkte van de tegenstander. En ja, dan dat gedoe met de keeper… (Kostas Lamprou, red.). Als je zo’n keeper twee jaar geleden koopt, dan weet je dan toch al dat hij aan de kleine kant is? Jan Splinter, de oud-keeperstrainer van Ajax had hem al afgetest toen hij nog in de junioren van Ajax zat. Ze wisten toen al dat hij nooit groot zou worden, testen wezen dat uit. En dat hij (Lamprou, red.) dan zegt dat hij pas vijf minuten voor de wedstrijd hoorde dat hij voor Onana in moest vallen, vind ik geen goed excuus. Je weet de dag ervoor al dat Onana ziek is, bovendien moet je altijd gefocust zijn. Feit is ook dat de andere spelers hem hebben laten verzuipen. Verdedigen begint al bij de aanval dus drie linies voor de keeper, en daar ging er al heel veel verkeerd.

Ik zat in de box naast Sjaak Swart en die zei al bij de rust dat – ook al stond Ajax met 3-1 voor – dat het nog lang geen gelopen koers was. Hij zag dat ze teveel fouten maakten. Zo ook zei hij dat het bij 4-3 nog 4-4 zou worden. Hij was hier niet blij mee, net zoals de supporters. Kijk, in mijn tijd hebben we met Ajax ook wel eens 3-0 voorgestaan. Dat was bij Haarlem uit. Werd Jesper Olsen neergelegd in de zestien. Wij ons bij de scheidsrechter beklagen. Zei Van Swieten doodleuk dat we toch al met 3-0 voorstonden… Echt gebeurd! Enfin, 3-3 werd het. Joop Böckling maakte de gelijkmaker. We hadden de bal het stadion uit moeten schieten, net zoals Ajax afgelopen zondag dat had moeten doen bij die 4-3 stand. Verdedigen is ook een vak, dat wordt nog wel eens onderschat.

Vanavond dus weer Heerenveen, maar nu voor de beker. Je weet nu wat je te wachten staat. Heerenveen zal er weer volle bak tegenaan gaan. Voor het vervolg van de competitie is het heel belangrijk dat Ajax nu wint. Ik zou dus niet een veredeld eerste elftal opstellen als ik coach was. De KNVB beker is ook een prijs die je kan winnen.

Zondag naar Feyenoord wordt namelijk ook een klus. Dus je moet daar positief aan beginnen. Had je van zondag van Heerenveen gewonnen, dan had je nog in Rotterdam punten mogen laten liggen, net zoals PSV eerder dit seizoen heeft gedaan in De Kuip. Ik hoop dat het weer een mooi gevecht wordt. Persoonlijk hoop ik niet dat er in vroeg stadium rode kaarten gaan vallen. Dat ontsiert zo’n wedstrijd, dat de laatste keer gebeurde in de Arena. Zonde voor de Klassieker.

* SONNY SILOOY (1963) is een ExProf. Als speler behaalde hij zijn grootste successen bij Ajax. Hij won onder meer zeven landstitels, vier nationale bekers, de Champions League, de Europacup II, de UEFA Cup, de UEFA Super Cup en de Wereldbeker. In 2000 nam Silooy afscheid van het betaalde voetbal.