Maurice Graef

Column Maurice Graef

De verschrikking van de kunstgrasvelden in de eredivisie is gemakkelijk te verhelpen als de grote clubs een bijdrage doen om het ook voor de kleinere clubs financieel mogelijk te maken op écht gras te voetballen.

Als trouwe volger van het Limburgse voetbal erger ik mij groen en geel (of in dit geval geel en zwart) aan het vreselijke kunstgras in Seacon Stadion De Koel, de thuishaven van VVV-Venlo. Eredivisie onwaardig, al vind ik dat van kunstgras in het algemeen. Maar deze plak met opspringende korrels doet pijn aan de ogen. De hoofdrolspelers lopen letterlijk met blaren onder de voeten en gevarieerd aanvalsspel is onmogelijk. Tegenstanders hekelen de Koel. Uiteraard komt dit ook door het compact spelende VVV-Venlo dat de speelstijl heeft afgestemd op dit stukje voetbalhel. VVV traint dagelijks op deze akker en weet als geen andere ploeg problemen te voorkomen door sneller de diepte te zoeken omdat combinatievoetbal bijna onmogelijk is.

Jarenlang had VVV het beste veld van Nederland. Een biljartlaken, uitzonderlijk goed geprepareerd door een team onder leiding van oud-manager Wiel Teeuwen. Die overigens zelf niet te beroerd was op de tractor te klimmen om het veld te slepen en/of te walsen. In kostuum! Dat wel.

Het kunstgras van VVV.

Echt gras is te duur geworden voor clubs van het kaliber VVV-Venlo. Het is geen kwestie van niet willen want ook binnen VVV snakt men naar de geur van echt gras. De vraag is: wie betaalt?

Het antwoord laat nog op zich wachten. Mijns inziens moet er een ‘pot’ worden gecreëerd die door de KNVB en de grotere clubs (op basis van tv-inkomsten) wordt gespekt. De KNVB moet voetballen op kunstgras verbieden in de Eredivisie. Het is enerzijds gevaarlijk doordat je op verschillende ondergronden speelt en daarmee sneller blessures kan oplopen. Anderzijds is voetbal op kunstgras een andere sport. Ik nodig u graag uit in De Koel om dit van dichtbij te ervaren. Het is moeilijker wenden en keren, anders tegen een bal trappen doordat je er moeilijker onder komt. De bal rolt en stuit anders. En natuurlijk minder fysiek omdat er minder duels worden aangegaan op kunstgras. Een veredelt zaalvoetbal. Ik zie het al voor me over een paar jaar; kunstgras, de VAR, het dak dicht, spelers volgestopt met tactische opdrachten en de trainers in het bezit van een joystick om het nog sneller te kunnen bijsturen. Eredivisie en E-Divisie gaan samen.

Het lijkt me dus in ieders belang elkaar te helpen. Solidariteit is echter ver te zoeken in de eredivisie. Clubs als Ajax klagen steen en been over het kunstgras in De Koel maar zijn niet bereid een bijdrage te doen om de kleinere clubs te helpen een goed grasveld te onderhouden. Waar ze dan uiteraard zelf ook profijt van hebben. Ze willen dus niet in hun eigen competitie investeren. Het is ikke, ikke en de rest kan stikken.

De flippo van Maurice Graef

Dat is overigens niet nieuw, dat was ook al in mijn tijd als profvoetballer. In 1995 speelde ik bij Roda JC toen alle eredivisie spelers op een flippo in de chips terug te vinden waren (zie foto rechts). Alle eredivisie spelers kregen daar 2700 gulden voor! Een geweldig extraatje waarvan ik met mijn vriendin destijds de vakantie betaalde. De gemiddelde eredivisie speler was destijds dan ook heel blij met deze actie. Onze ‘toppers’ niet! Op aandringen van Frank en Ronald de Boer bedong hun zaakwaarnemer Rob Cohen meer geld voor de topspelers in de competitie. Gevolg: alleen de spelers van Oranje stonden een jaar later nog op de flippo. Weg 2700 gulden. Weg solidariteit. En weg chips…

De rijken werden rijker en denken niet aan de collega’s in dezelfde competitie. De tegenstanders die zorgen dat zij überhaupt kunnen excelleren. En zo gaat het nu met het kunstgras. Het is in het belang van het Nederlands voetbal dat overal in de eredivisie op gras wordt gespeeld. Internationaal sla je met kunstgras een modderfiguur al klinkt dat tegenstrijdig. Maar dat is voor onze topclubs geen reden iets van solidariteit te tonen.

*** Maurice Graef is ExProf van VVV, N.E.C. en Roda JC.
Zie ook: Wijzijnkerngezond.nl