Slijtages van heup, knie of enkel komen maar liefst bij 33 procent van de ExProfs voor. En dat, al op relatief jonge leeftijd. Gevolgen: gewrichtspijn, ongemak en verminderde functie. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek, waarin wetenschappers in ons land een coördinerende rol spelen. De diagnosecijfers steken ongunstig af bij de gemiddelde bevolking.

Het vroegtijdig afscheid van Van Basten als voetballer. In San Siro huilden vele mensen tranen met tuiten. Van Basten stopte al op zijn 30e vanwege slijtage aan de enkel.

In totaal werden van 396 ExProfs de medische gegevens geanalyseerd, op een gemiddelde leeftijd van 36 jaar. Allemaal spelers die gemiddeld 11 jaar op het hoogste niveau speelden. Vijf jaar voor het van start gaan van dit mondiale onderzoek deden ze hun kicksen voorgoed uit. Meest prominent van alle gewrichtsproblemen is slijtage aan knie en enkel. Meer dan de helft van alle oud-spelers (60%) zegt hieraan te lijden.

Eén van de coördinatoren van de studie is ExProf dr. Vincent Gouttebarge, speler van onder meer Volendam en Auxerre. De Fransman is wetenschapper en hoofd medische zaken bij de FIFPro, de internationale vakbond voor profvoetballers die is gevestigd in ons land. Dr. Gouttebarge verrichte deze studie samen met de Amsterdamse hoogleraar orthopedie Gino Kerkhoffs (AMC/VUmc). De twee werkten ook samen met wetenschappers van universiteiten in Japan en Zuid-Afrika.

De onderzoekers zijn geschrokken van de uitkomsten. Ze concluderen dat een gerichte uittreed-check na de actieve carrière noodzakelijk is voor een meer duurzaam behoud van gezondheid. Inmiddels is er een protocol ontwikkeld voor een ’na-carrière medisch onderzoek’, waarmee momenteel in ons land proef wordt gedraaid. Later wordt deze medische check uitgerold over alle andere landen die bij de FIFPro zijn aangesloten.

De resultaten van hun breed gedocumenteerde studie hebben de onderzoekers aangeboden aan de vakbladen ’Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy’ en ’The physician and sportsmedicine’.