Zoals altijd staat hij er weer; driftig, oplettend, bazig zelfs. De armtjes hangen gebogen achter het lichaam. Een lichaam dat nog altijd flink afgetraind is. Al jaren aaneen voetbalt Sjaak Swart met een groepje bekenden bij amateurvoetbalclub Zeeburgia. Twee maal per week spelen ze dik een uur een rondootje. Twee man staan in het midden en eromheen de mannen die de bal naar elkaar proberen over te spelen. Onderschept een van het duo de bal, of gaat de bal over één van de vier zijlijnen, dan ben je de klos en mag je zelf naar het midden om de lummel te zijn.

Verhaal gaat door onder de foto!

Sjaak Swart aan de bal tijdens zijn tweewekelijkse partijtje rondovoetbal. FOTO: Eye4Sports.

Bekenden en minder bekenden zijn er ook deze middag weer bij. Deze keer geen Simon Tahamata of Freek de Jonge, maar Marcel Looijer (o.a. Haarlem) en Leo van Veen, de oud-spits van RKC en FC Utrecht. ‘Sjezus, man! Speel die bal dan eerder! Niet gezien? Dan wordt het tijd voor Specsavers!’ Swart kent geen genade, nooit, bijna 80 jaar of niet. En als ene Kees onaangekondigd voortijdig vertrekt: ‘Wat ga jij nou doen? Weg? Nou, kom maar over twee weken terug dan. We missen je toch niet.’ Ach, ze kennen Sjaak. Hij is al jaren dezelfde.

*** Sjaak Swart ontving woensdag 14 maart het eerste exemplaar van het boek ‘Cruijff 14, bijzondere ontmoetingen met het fenomeen’ (uitgeverij Eye4Sports). Het is te bestellen via AKO.nl, Bol.com en Bruna.nl, maar eventueel ook via deze site (info@exprofs.nl).