Hij is prominent speler van FC De Rebellen, trainer van ADO Den Haag dames, maar heeft als grote liefde zijn paard! ExProf Sjaak Polak – onder andere Excelsior, Sparta, ADO en FC Twente – heeft wat uit te leggen…

Sjaak en Maja. FOTO: Eye4Sports.

‘Weet je, mijn vrouw was al van jongs af aan gek van paarden. Dus ik dacht op een gegeven moment: daar moeten we wat aan doen. Ben ik eerst op Marktplaats gaan zoeken. ‘Moet je niet doen,’ riepen er een paar om mee heen. Krijg je een kreupel beest, moet je ‘m extra verzekeren… Dus ben ik verder gaan kijken. Kwam ik uit bij Joey Lems van Stoeterij Galloper in Berkel en Rodenrijs. We kenden elkaar nog van TOGB, waar hij voetbalde. En hij was een groot fan van Sparta. Toen ik voor het eerst bij zijn manege ging kijken, schrok ik van de prijzen. Die liepen van 20- naar de 150.000 euro! Van mijn levensdagen zou ik zo’n bedrag niet op tafel leggen, al kón ik het. Dadelijk ligt zo’n beest na een paar weken op zijn rug… En ja, zo’n pak geld… Nee.’

Maar Joey Lems bleek ‘een wereldgozer’. Polak: ‘Hij zei dat ik eerst maar eens moest kijken naar al zijn paarden. Prachtig. Mooie beestjes, hoor. Na een tijdje kwam hij met een paard aan, waarvan ik dacht: Dit moet hem worden! Zwart, lange staart, lief… Zij, net zes maanden oud, was nog wel een beetje aan de wilde kant, maar dat zou wel goed komen. In de buitenbak liep ze zo mooi, met de nek omhoog en de borst vooruit. Ik denk: Die moet ik hebben voor mijn vrouw, die jarenlang alles voor mijn carrière aan de kant heeft geschoven. Van de prijs kon behoorlijk wat af, dus belde ik gelijk mijn vrouw. Toen zij dat beest zag en ik vroeg of zij dat wilde hebben, rolden de tranen bij mijn vrouw over haar wangen.’

Inmiddels, vier jaar later, is de familie Polak helemaal ‘into horse riding’. Althans… De ExProf, die Maja in Voorschoten heeft gestald: ‘Ik ga er echt niet opzitten, hoor. Dat wordt niks. Het is een superlief beest, douwt – als je komt aanlopen – gelijk haar hoofd tegen je borstkas, is betrouwbaar… Maar nee… Als ik ga rijden, gaat dat faliekant fout. Als je ook maar even verkeerd zit… Nee, ik ben meer van het longeren, het paard aan een lang touw in de rondte laten lopen. Als ik niet de dames bij ADO train, ben ik wel met Maja op de boerderij bezig. Ja, we zijn er heel happy mee. Ze is van een goed ras, heeft een prachtige bouw en een mooi karakter. Ik ben een beetje op haar verliefd, ja.’

* Vandaag is de boekpresentatie van de biografie ‘Even serieus’ van Sjaak Polak.