Door René van Dam

Khalid Sinouh heeft in zijn twintigjarige loopbaan een indrukwekkende rij clubs op zijn palmares staan. Voor Haarlem, RKC, Omonia Nicosia, AZ, Kasimpaşa, HSV, FC Utrecht, PSV, NEC en Sparta verdedigde hij het doel. Tegenwoordig is de 45-jarige ExProf werkzaam als zaakwaarnemer én documentairemaker…

Je hebt in je lange carrière ook nog op Cyprus gespeeld, waar spelers geregeld met stenen worden bekogeld na de wedstrijd…

“Nou, dat gebeurde vaak al vóór de wedstrijd. De sfeer bij de derby Omonia – APOEL was echt niet normaal, Ajax – Feyenoord is er niets bij. Je werd er met van alles bekogeld, levensgevaarlijk ook. Maar wel leuk, haha. Het jaar erop bij AZ was ook bijzonder. In de laatste competitiewedstrijd de titel verspeeld bij Excelsior, de bekerfinale verloren na penalty’s. Dus ja, ik heb de nodige drama’s meegemaakt in mijn carrière.”

Maar je kijkt met voldoening terug? Niet met het gevoel van ‘daar heb ik iets laten liggen’?

“Natuurlijk wel, dat is altijd zo. Als ik het over had kunnen doen, dan zou ik met AZ kampioen zijn geworden en de beker hebben gepakt. Maar ik heb het wel meegemaakt, dat kunnen weinig spelers zeggen. En uiteindelijk ben ik pas vlak voor mijn veertigste gestopt bij Sparta. Mooie club om bij af te sluiten.”

Je hebt geen last gehad van het zwarte gat na jouw carrière?

“Nou, ik heb daarna wel iets gevoeld van ‘Ik heb zo lang gevoetbald, is dit het nu eigenlijk?’ Dat was heel gek. Dat waren maar een paar avondjes hoor, dat je het even warm krijgt. Maar dan dacht ik: ‘mouwen opstropen en verder gaan.’ Anderen blijven daar soms in hangen.”

En daarna ben je meteen als zaakwaarnemer begonnen?

“Na mijn carrière heb ik eerst een jaar niets gedaan. Daarna heb ik een tijdje analistenwerk gedaan bij de NOS. Daar heb ik ook nog een mooie documentaire gemaakt over Nederlands-Marokkaanse voetballers, ‘Khalid en de Leeuwen van de Atlas’.”

Via mijn broer, Mo Sinouh, ben ik vervolgens het vak van zaakwaarnemer ingerold. Dus eigenlijk heb ik me bij de familie gevoegd. Aanvankelijk begon ik als scout, dus dan bezoek je wedstrijden om te kijken waar de grote talenten zitten. Zo ben ik er een beetje ingerold. Maar dit vak is me ook wel op het lijf geschreven. Aan het eind van mijn voetbalcarrière was ik eigenlijk al spelersbegeleider. Ik was een soort verlengstuk van de trainer. Ik praatte veel met de jongens; als ze ergens mee zaten kwamen ze naar mij toe en gaf ik ze advies. Dat doe ik nu ook, en nu word ik er nog voor betaald ook. Nou ja, als ik het goed doe tenminste.”

Welke spelers hebben jullie onder contract staan?

“Onder andere? Namens de Stellar Group hebben we in Engeland Gareth Bale. In Nederland begeleiden we bijvoorbeeld Jean-Paul Boëtius, Sofyan Amrabat, Jurgen Ekkelenkamp bij Ajax… In elk geval spelers uit het topsegment. Afgelopen week was ik hier met de moeder van een groot Feyenoord-talent (Noah Lewis, red.). Een centrale verdediger, 1.92 meter, een type Virgil van Dijk: snel, atletisch. Die heeft echt de potentie voor Feyenoord 1.”

En daar ben je zeven dagen per week mee bezig?

“Acht dagen in de week, haha. Ik ben net nog drie dagen in Engeland geweest, bij Manchester United tegen Manchester City. Bij United zit Tahith Chong, die zit ook bij ons. En we hebben ook nog een jonge speler bij City (Jayden Braaf, red.) , dus daar hebben we wat afspraken mee gemaakt.”

Even terugkomend op de Nederlands-Marokkaanse voetballers, hoe vind je dat het daarmee staat?

“Dan raad ik je aan om de documentaire terug te kijken, die is afgelopen jaar bij de NOS op televisie geweest.”

Bij het zaalvoetbal zie je enorm veel Nederlands-Marokkaanse spelers rondlopen. Komt dat omdat zij tegenwoordig nog veel buiten op de pleintjes voetballen?

“ Ja, ook dat. En ze zijn wendbaar, vaak niet al te groot, technisch vaardig.”

Zijn ze misschien meer in de wieg gelegd voor het zaalvoetbal?

“Eigenlijk wel, ja. Kijk, Ziyech is eigenlijk ook best wel een tenger ventje. Bij hem werd ook lang getwijfeld over zijn fysiek en zo. Maar ik moet zeggen dat ik ook wel steeds meer sterke Marokkaanse voetballers zie. Nordin en Sofyan Amrabat bijvoorbeeld, die zijn zo sterk als een paard.”

Heb je nog wel tijd voor andere zaken?

“Nauwelijks, alleen speel ik geregeld wedstrijden met ExProfs. Afgelopen vrijdag de Haarlem Legends, maar ik speel ook af en toe mee met oud-FC Utrecht, en laatst nog bij oud-Sparta. En ik juni heb ik een wedstrijd met oud-RKC. Dat is mijn hobby. En niet te vergeten mijn kinderen natuurlijk.”

De documentaire ‘Khalid en de Leeuwen van de Atlas’ is terug te kijken via: https://www.npo3.nl/khalid-en-de-leeuwen-van-de-atlas/20-06-2018/VPWON_1286089