Door Wim Fokkema

Eigenlijk was hij gestopt met voetballen, maar een sms van René van Dieren veranderde alles. Binnen twee dagen zat Sigourney Bandjar met zes andere spelers in het vliegtuig naar Thailand om deel te nemen aan een Internationaal Beachvoetbaltoernooi. Zonder enige zandervaring een enorme uitdaging.

Sigi – voor vrienden – doorliep een achttal jaren de jeugdopleiding van Feyenoord, maar redde het net niet tot het eerste. Daarna zocht zijn heil bij plaatsgenoot Excelsior, waar hij vijf jaar actief was. De verdediger kwam ook nog drie seizoenen voor RKC Waalwijk uit alvorens naar FC Talaz in Kazachstan te vertrekken. Dat avontuur werd niet erg succesvol. De coaches Arno en Peter Pijpers vertrokken al snel na zijn komst en de nieuwe coach nam eigen spelers mee. Bandjar kwam er welgeteld tot elf wedstrijden… Al met al speelde Bandjar meer dan 200 wedstrijden in het betaalde voetbal.

Het afbouwen begon bij de amateurs van Halsteren, maar inmiddels is hij ‘gewoon’ weer aan het werk.Samen met zijn vrouw runt de ExProf een kleinschalige kinderopvang in Rotterdam. ‘De Kleine Duizendpoot’ vangt gemiddeld zeven kinderen per dag op in de leeftijd van 0 tot 4 jaar.

Het avontuur naar Thailand bleek een welkome afleiding. Even uit de luiers. Naast de zes wedstrijden was er voldoende vrije tijdinvulling. Zo werd er gezeild, gegolfd en heerlijk op het strand gevoetbald. ‘Ik heb echt genoten,’ beaamt Bandjar. ‘Op zondag 26 januari kreeg ik een sms van René van Dieren. Er waren wat afzeggingen en of ik mee wilde naar Thailand. Mijn vrouw was gelijk positief en heb dus ja gezegd. Dinsdag 28 januari zat ik in het vliegtuig. Strandvoetbal heb ik nooit gespeeld, maar ik heb natuurlijk wel veel in de zaal gevoetbald dus tactisch was het geen probleem, alhoewel het zand toch heel onvoorspelbaar is. Al met al is het geweldig gegaan. We hebben een derde plaats bereikt op een zeer sterk bezet toernooi en ik heb mij verbaasd over de enorme publieke belangstelling. Wat een sfeer! Ook in de Nederlandse kolonie was het geweldig toeven. Deze ervaring pakken ze mij niet meer af.”