Door Sander Berends

De jeugdopleiding van Ajax, goede periodes bij Feyenoord en Vitesse en avonturen in Bulgarije, Servië, Cyprus en India. Serginho Greene kan terugkijken op een mooie carrière. Een nieuwe profclub komt er niet meer in het rijtje bij. “Ik ontwikkel me nu op een ander vlak.”

Op 30 juni liep zijn contract bij RKC Waalwijk af. Daarna werd het stil rond de 36-jarige verdediger, die de laatste jaren bij de Brabantse Eerste Divisionist op het middenveld acteerde. De media heeft hij daarna niet opgezocht en eigenlijk hoeft zijn verhaal ook niet zo nodig worden verteld. “Ik opereer het liefst nu in de luwte. In de rust. Ik ben nooit iemand geweest die graag interviews geeft,” aldus Greene, die nu een uitzondering maakt.

“Ik was blij dat ik twee jaar geleden mocht terugkeren bij RKC Waalwijk. Zo kon ik mijn loopbaan afsluiten bij de club waar ik in 2003 mijn debuut maakte in de Eredivisie. Maar na mijn hele leven als profvoetballer te hebben doorgebracht, vond ik de tijd gekomen voor andere zaken. Met name mijn gezin. Naar het sporten kijken van mijn dochter, mee naar muziekles. Naar het voetballen van mijn zoontje, die nu zes jaar is en op zondagochtend bij FC Abcoude voetbalt. Dat heb ik gemist.”

Hij traint op dit moment enkel met een groep vrienden. “Ik wil het voetbal straks wel weer oppakken. Ik houd enorm van het spelletje, vind het echt leuk, maar dan wel op een ander niveau. Bij een club of een niveau dat bij me past. Dat ik goed kan combineren met mijn gezin en mijn andere bezigheden.”

Hij werkt sinds kort samen met zaakwaarnemer Winnie Haatrecht. “Ik ken hem goed. Hij heeft heel veel ervaring en helpt me enorm in mijn ontwikkeling zowel als spelersbegeleider als op ander gebied. Ik vind het heel leuk om veel wedstrijden te bezoeken. In het begin stond ik nog wel open voor een amateurploeg op een hoog niveau, maar door mijn werk voor Winnie ontbreekt daarvoor nu ook de tijd.”

Terugkijkend op zijn profloopbaan maakte hij vele mooie momenten mee. “Het eerste dat me te binnenschiet, is het winnen van de KNVB Beker met Feyenoord (in 2008 met 2-0 tegen Roda JC, red.). Maar ook mijn eerste contract (in september 2000 bij Ajax, red.), mijn Eredivisiedebuut voor RKC Waalwijk en zo kan ik nog wel even doorgaan. Bij al mijn clubs heb ik het goed naar mijn zin gehad, ik heb lang kunnen voetballen, was weinig geblesseerd en ik heb mijn carrière gelukkig fit kunnen afsluiten. Nu kijken we vooral vooruit wat voor stappen we nu kunnen maken. We moeten ons altijd blijven ontwikkelen.”

Naast zijn werk bij Haatrecht heeft hij met een vriend, ExProf Geoffrey Verweij, een kledingzaak in Amsterdam. “Binnenkort brengen we een eigen kledinglabel uit. De zaak groeit, maar het is meer zijn ding.” Het voetbal zal Greene echter nooit verlaten. “Ik bezoek nu veel wedstrijden, vind het erg interessant om te zien hoe het voetbal zich ontwikkelt en vind het spelletje echt mooi. Ik wil me graag in de luwte blijven ontwikkelen.”

Met dank aan Sander Berends (Elf).