Serge van den Ban in de clubkleding van zijn huidige werkgever.

Hij keepte bij Haarlem, Dordrecht en MVV in totaal 250 wedstrijden bij elkaar voordat hij zich op een loopbaan als keeperstrainer stortte. Momenteel in Serge van den Ban (39) bezig aan de voorbereiding van zijn tweede seizoen bij RKC, de club die zich het afgelopen seizoen onder leiding van hoofdtrainer Fred Grim zo verrassend naar de Eredivisie schopte.

“Hoe de stemming momenteel bij RKC is?” Van den Ban lacht hard als hem dit gevraagd wordt. “Hartstikke goed. Het is natuurlijk absurd hoe de play-offs zijn verlopen. We beginnen met NEC waar je met 2-0 verliest, maar dat maak je in Waalwijk goed met 3-0. Dan schakel je Excelsior uit, waar je in Rotterdam een hele tijd nog met tien man speelt en keihard moet vechten om te overleven. Dan speel je met 0-0 thuis tegen Go Ahead Eagles… En tot slot die hele bizarre wedstrijd daar. Het incident in de rust met onze dokter (die een hartstilstand kreeg, red.)… Onze fysio’s sprongen er bovenop en hij is gelukkig niet overleden. Vervolgens win je daar in een krankzinnige wedstrijd met 4-5 en promoveer je. Dat alles schept een enorme band.”

Hij vervolgt: “Het is weliswaar een flinke stap hoger in de Eredivisie, alhoewel wij na de winterstop écht goed hebben gevoetbald. We bereidden ons nu voor op het niveauverschil. We lopen eigenlijk twee jaar voor. We wilden over twee jaar pas in de Eredivisie spelen. Inmiddels hebben we ons al wat versterkt, maar kijken we ook nog steeds om ons heen.”

Drie jaar werkte Van den Ban in Londen: “Een fantastische periode.”

Bij Arsenal werkte Van den Ban drie jaar. En opeens zat hij in Waalwijk… Een degradatie? De Haarlemmer: “Voor keeperstrainers liggen de baantjes niet voor het oprapen. Er is weinig verschuiving. Ik heb jarenlang altijd de jeugd getraind. Ajax, AZ, Utrecht, het Nederlands elftal onder 15… En bij Arsenal heb ik dus de hele jeugdopleiding voor keepers opgezet. Nu wilde ik wel eens een eerste elftal doen. Via Steef Nieuwendaal – met wie ik in het verleden gevoetbald heb en die bij RKC zit – kwam ik in Waalwijk terecht.”

Over zijn tijd bij Arsenal in Londen, waar hij drie jaar verbleef ondanks het vroegtijdige vertrek van hoofd jeugdopleiding Andries Jonker: “Leerzaam. Wat er daar allemaal niet kon… Ongelooflijk. Zo zaten we gewoon met onze jeugd een week lang in het Disney hotel in Parijs voor een toernooitje. Of zaten we met de Onder 12 in een bus naar een wedstrijd met wel 20 tv’s voor ons neus een potje te kijken uit de Premier League. Er was altijd geld zat. Veel van de wereld gezien. Amerika, Maleisië, Japan… Mijn familie is al die tijd in Nederland gebleven. Ik woonde in Londen op een appartement. Eerst in mijn eentje, later bij een Engels gezin. Ik spreek de taal nu vloeiend.”

Ambities heeft Van den Ban overigens nog genoeg. “Ik wil bij Arsenal nog wel eens keeperstrainer van het eerste elftal worden. Of bij een andere internationale topclub. Dat is reëel, ja. Vaak hangt zoiets van je netwerk af.”