Door Govert van Iterson

Met 44 goals in één seizoen is Joop Schuman toch al ruim 55 jaar topscorer van Nederland. Heracles Almelo was de gelukkige club, in het seizoen ’61–’62.

Joop Schuman in 1961

In dat bewuste seizoen speelde Schuman onder meer met de Zuid-Afrikaan Steve Mokone, de eerste donkere voetballer op de Nederlandse velden. Mede dankzij Schumans enorme productie van promoveerde de club dat jaar van de Tweede Divisie B naar de hoogste klasse in het betaalde voetbal. Als dank voor zijn bijdrage aan het succes van de club werd hij naamdrager van de oostelijke tribune van het Polman-stadion.

Schuman, boekhouder in het dagelijks leven, was op het veld een echte afmaker. Een spits die zowel links als rechts prima uit de voeten kon en ook met zijn hoofd goed kon scoren. Zijn debuut maakte hij bij PEC, nog maar zestien jaar oud. Ook internationaal viel hij daar op, en in 1956 werd hij voor veel geld  overgenomen door het Duitse SC Preußen Münster. Daarbij werden bedragen genoemd van meer dan 50.000 gulden; een record in die tijd. Een jaar later haalde Heracles Almelo de voetballer alweer naar de Nederlands velden. In 1964 keerde Schuman terug bij PEC. In de tien jaar dat hij voor deze club speelde, maakte hij 114 doelpunten. Op 13 september 2003 overleed Schuman na een slepende ziekte.