Als kampioenen werden ze onthaald. En dat na verlies in de finale. ExProfs.nl gaat in een twintigtal korte verhalen terug naar het jaar 1974, toen het Nederlands elftal voor het eerst sinds zesendertig jaar weer aan een wereldkampioenschap deelnam en gelijk geschiedenis schreef. Een reeks verhalen met opvallende anekdotes.
Bij deze deel 6.

Michels (links) en zijn assistent Fadrhonc discussieerden nogal eens over wie op te stellen op het WK…

Bondscoach, supervisor of – zo u wilt – generaal  Rinus Michels tobt zich suf over zijn defensie. Keeper Jan van Beveren is geblesseerd en ook Aad Mansveld en Barry Hulshoff zitten nog in de ziekenboeg. Lichtpuntje is Rinus Israël, die zich na een lange lijdensweg nog net fit bij de selectie heeft kunnen melden. Hij vormt samen met Pleun Strik het centrale duo in een oefenwedstrijd tegen Kickers Offenbach. Lekker loopt het niet. Michels probeert het ook met Kees van Ierssel en Arie Haan. Dat is a evenmin geen succes, waarna zelfs aan het terugschuiven van middenvelder Johan Neeskens wordt gedacht. Intussen baalt Epi Drost. De laatste man van FC Twente vindt dat hij geen eerlijke kans heeft gehad.

Gerrie Mühren en Willy van der Kuylen hebben afgezegd. Willy Brokamp en Jan Mulder zijn afgevallen. Nadat Nederland in De Kuip met 1-1 tegen Oostenrijk gelijk heeft gespeeld, is de stemming een stuk vrolijker als op 26 mei in Amsterdam Argentinië met 4-1 wordt verslagen. De afscheidswedstrijd in Rotterdam (0-0 tegen Roemenië) doet de twijfels echter weer even zo rap terugkeren. Wordt Jan Jongbloed of Piet Schrijvers de eerste keeper? En wie komt linksbuiten te staan? Rob Rensenbrink of Piet Keizer? Het verdedigingsduo lijkt Arie Haan-Wim Rijsbergen te worden. Libero Rinus Israël zal vermoedelijk buiten de boot vallen. En ja, zeker van een plek zijn rechtsback Wim Suurbier, linksback Ruud Krol, de middenvelders Johan Neeskens, Wim Jansen en Willem van Hanegem plus de aanvallers Johnny Rep en Johan Cruijff.

Volgende aflevering: de start van het WK.