Sandor Popovic te midden van Beb van der Heijden (links) en Nico Tempelman.

Beb van der Heijden, lid van de amateurvoetbalclub Xerxes en ExProf van Excelsior, en de oud pr-man van Puma, Nico Tempelman, hebben een bezoek gebracht aan de bijna 80-jarige Sandor Popovics. De ex-trainer lijdt aan Alzheimer en verblijft in een gesloten afdeling van een verpleeghuis in Roosendaal.

De in Keszthely aan het Balatonmeer geboren Hongaar, ontvluchtte in 1960 op 21-jarige leeftijd het communistische bewind in zijn land door na een wedstrijd van zijn club Ujpest FC in Oostenrijk, niet met zijn medespelers terug te reizen. Popovics speelde bij Fürth in Neurenberg en kwam in 1963 bij Sparta, waar hij één seizoen als speler actief was. Daarna bouwde hij zijn voetballoopbaan af bij FC Zaanstreek. Als trainer stond hij vanaf 1970 maar liefst bij negentien clubs onder contract. Hij begon bij Quick in Den Haag en eindigde negen jaar geleden bij RBC in Roosendaal, waar zijn diploma als dekmantel diende voor het veldwerk van de oud-Feyenoorder Peter van Vossen. Die overeenkomst duurde echter slechts zes dagen, omdat het bevlogen temperament van Popovics niet matchte met een ondergeschikte positie.

In de regio Rotterdam trainde de altijd veel pratende maar door zijn wonderlijke accent moeilijk verstaanbare Popovics onder meer RFC, SVV, Barendrecht, Xerxes, Overmaas en Excelsior.
Hij is sinds zijn Sparta-periode getrouwd met de Brabantse Corrie, die eerder met Theo Laseroms in de echt was verbonden. Tempelman: “Zijn vrouw Corrie en dochter Claudia – getrouwd met Gábor Babos, ex-doelman en nu keeperstrainer bij NEC – bezoeken hem dagelijks. Hij leeft nog, maar gaat achteruit. Triest.”