Door Maarten Bax

Afgelopen zomer besloot hij plots een punt achter zijn actieve profcarrière te zetten. 32 jaar was hij pas, Royston Drenthe. Waarom zo vroeg? ExProfs ging op zoek naar de achtergronden en stuitte op opmerkelijk nieuws.

Topfit ziet hij er uit op deze halfbewolkte vrijdagmorgen. Gekleed in een feloranje jas, een zonnebril op het voorhoofd, zal Drenthe zich gedurende het verloop het gesprek meer en meer levenslustig tonen. Nee, hij vond het geen pijnlijke keuze om in augustus voor de amateurs te kiezen. En nee, hij weet zeker – in tegenstelling tot al die betweters – dat hij alles uit zijn loopbaan heeft gehaald. Dan is dat maar gelijk recht gezet. Drenthe: ‘Geloof me, ik heb een hele mooie tijd als voetballer gekend. Allerlei avonturen meegemaakt, van Spanje bij Real Madrid tot Turkije, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten en Engeland. Ik begon op mijn vijfde bij Neptunus in Rotterdam en zie, nu ben ik weer terug in Rotterdam. In al die jaren durf ik te zeggen dat geen trainer kan beweren dat ik een luie jongen was. Altijd gaf ik vol gas. Ok, ik bezocht na de training nooit nog eens de gym, zoals bijvoorbeeld Sergio Ramos dat wél deed. Maar ik kan er zo 20 tot 25 aanwijzen die ook direct na de training naar huis reden. Ik was toch wel topfit, ook nog in mijn tijd in Abu Dhabi. Bij Everton heb ik mijn mooiste tijd gehad. Toen was ik op mijn best. En nu? Nu speel ik in de Tweede divisie bij Kozakken Boys. Bij die club had ik afgelopen zomer het beste gevoel.’

Drenthe in dienst van Real Madrid, daar waar Sneijder hem met snus in aanraking bracht.

‘Wat komt, dat komt,’ zo redeneert een volwassen geworden Drenthe al wat jaartjes. Dat hij in november tijdens een wedstrijd voor ‘De Boys’ een flinke spierblessure aan zijn bovenbeen opliep, ‘so be it’. ‘Wat kan ik eraan doen? Gewoon, herstellen. Mijn best doen zodat ik na de winterstop weer kan knallen!’ Voetballen doet hij ook af en toe voor FC De Rebellen, het team van ex-profs waarvoor bijvoorbeeld ook Sjaak Polak, Marcel Meeuwis, Andy van der Meijde en Glenn Helder uitkomen. ‘Altijd gezellig.’ Het topvoetbal volgt hij nog zijdelings, zo ook Real Madrid. Wegmijmerend: ‘Ik heb er een mooie tijd gehad. Van de bekerwinst tot het kampioenschap… Tafeltennissen met die bloedfanatieke Wesley (Sneijder, red.) en de linkshandige Arjen (Robben). En het eten van tante Ellen was natuurlijk ook erg populair. Kwam iedereen weer bij ons over de vloer. Was top.’

‘Maar nu? Er lopen nu een zooi jongens rond waarvan ik de naam niet eens ken,’ zo vervolgt Drenthe zijn verhaal. ‘En, echt, ik heb geen heimwee meer naar dat leven, hoor. De mooiste jaren als profvoetballer heb je tussen je 20e en 28e. Daarna ga je er stap voor stap tussenuit. Ik wilde zelf ook niet inzien dat ik er tussenuit ging, maar heb het langzamerhand een plek gegeven. Het voetballeven gaat vliegensvlug, is heel intens. Maar de wereld eromheen is nog veel intenser. Alle voetballers houden van een sapje en vrouwen. Dat is bij geen enkele club anders geweest. Wanneer er op vrijdag een topfeestje was, kon je daar niet bijzijn omdat je de dag erna moest voetballen. Maar wanneer er dan op een andere avond iets te vieren viel, maakte je het dubbel goed. Dan ging je er voor. En als je daar bevattelijk voor bent, is het leven een roller coaster. Robben en Van Nistelrooij kwamen ook wel eens op een feestje, maar Sneijder en ik meer. Wist je dat Raúl op zijn 21e Madrid bijna moest verlaten omdat hij het te bont maakte? Tja, na de ochtendtraining ben je vanaf een uur of één de rest van de dag vrij. Wat ga je dan doen? Toch iets leuks, zeker als je vrienden of familie over de vloer hebt. Die wil je dan ook vermaken. Die komen niet alleen om een training van je te zien.’

Anno 2020 toont Drenthe zich nog superlevendig. ‘Ik houd er niet van op bij pakken neer te gaan zitten, houd niet van dipjes. Ik heb kinderen, ga naar de gym. Kijk, zodra jij je focust op de dingen die je wilt doen, ga je altijd mooie dingen bereiken.’ Plots, nog voordat hij aangeeft wat Drenthe daar precies mee bedoelt, haalt hij een blikje tevoorschijn. Een (klein) deel van de inhoud verdwijnt richting zijn mond, ergens tussen bovenlip en tandvlees. ‘Dit is snus, een tabak. Ik gebruik het sterkste modelletje. Het is heel erg modern in voetbalkringen. Als je een extreme roker bent geweest, en je start met dit, dan ga je meteen minder roken. Je krijgt de nicotineboost van een sigaretje, geen rook of teer. Eigenlijk is het een gezondere versie van een sigaretje roken. Nou rookte ik nooit sigaretten, wel de shisha (waterpijp) en dat soort dingen. Op een gegeven moment liep dat de spuigaten uit. Toen ik met dit begon, heb ik shisha nooit meer aangeraakt.’

Drenthe beweegt wat heen en weer met zijn bovenlip en vervolgt: ‘Wat ik al zei: Dit is heel erg populair onder voetballers, zeker onder de profs. Wesley (Sneijder, red.) was degene die het in onze tijd bij Real Madrid bij mij introduceerde. Zelf gebruik ik het pas een jaartje. Je ziet, het zijn gewoon zakjes die vrij sterk ruiken. Je doet ze onder je bovenlip en het maakt je relaxed. Stel je houdt van poker of ander spelletje, of je bent opgewonden of boos… Dit is gewoon lekker tegen de stress, heel kalmerend. Of voetballers het gebruiken bij wedstrijden? Man, je wilt niet weten! ‘Doe jij ook snoes?,’ hoor je dan. Heel veel spelers willen het niet beamen, stoppen het in de doofpot, maar ondertussen… Ik vind het niet erg om het te openbaren, nee. Bij Sparta lagen de doosjes ook gewoon in de kleedkamer op de daarvoor bestemde plekjes. Het is geen drugs, gewoon tabak. Komt uit Scandinavië. Dus je moet echt een dealer hebben in Nederland, wil je eraan komen. Bij een vriend van mij, Dino, kan je het online bestellen.’

Biografie over Wesley SneijderZelf handelt de Rotterdammer neo-ondernemer in parfum. Samen met zijn oude schoolvriend Bryan Kemp proberen ze ‘Sence of Dubai’ aan de man te brengen. ‘Het zijn exclusieve geurtjes… Olie, wierook… Allemaal vanuit de Emiraten.’ Ook is Drenthe met een groot voetbalproject bezig dat in 2021 moet plaatsvinden, maar waar hij (helaas) nog niets over mag loslaten. En dan, geloof het of geloof het niet, maar Drenthe gaat acteren! ‘Een lang verwachte droom komt uit,’ aldus de ex-prof. Het gaat om een film waar ik in april alles over mag vertellen. Nu heb ik nog een geheimhoudingsplicht. Altijd heb ik acteren geambieerd. Iedereen zei ook dat deze rol mij paste. In november werd ik gebeld of ik op auditie wilde komen. Ik wist niet wat me overkwam, heb gelijk mijn moeder gebeld. Ik naar die casting. Kort daarna kreeg ik een belletje dat ik die rol had gekregen. Kijk, de mensen zien dat je jezelf van hier naar daar wil tillen, dat je vooruit wilt. En waar het ene deurtje dichtgaat, opent zich wel weer een andere. Nee, spijt dat ik gestopt heb; zeker niet.’

*** Meer over Royston Drenthe en Wesley Sneijder lezen?
Bestel de onlangs uitgekomen biografie van Wesley Sneijder, bijvoorbeeld via:
– onze site van www.Eye4Sports.nl  https://tinyurl.com/vzxm36u
– www.Bruna.nl https://tinyurl.com/y63d5wca
– of via Bol.com:  https://tinyurl.com/ruxeo4b
Alle verdere info over het boek op www.Eye4Sports.nl