Door Maarten Bax

Zzzzzzz… Waar komt dat zoemende geluid toch vandaan? Het is de drone van Rowin van Zaanen, ExProf en tegenwoordig eigenaar van videoproductie bedrijf 11 Shots Media. Van Zaanen maakt de meest schitterende filmpjes, met onder andere een drone: van bruiloften, bedrijven, maar natuurlijk ook van voetbal.

Van Zaanen maakte onlangs een fraaie zeilfilm in Griekenland. FOTO: Eye4Sports.

“Bij Almere City, mijn laatste Nederlandse club, liep op een gegeven moment mijn contract af. Interessante aanbiedingen kreeg ik niet. Ja, wel uit de raarste landen zoals Iran, Thailand, Maleisië… Zonder overdrijven kwam elk land wel voorbij. Uiteindelijk zou ik naar Kazachstan gaan. Twee clubs waren wel geïnteresseerd. Beide waren net op trainingskamp in Turkije dus vloog ik daarheen en trainde ik twaalf dagen mee. Het was een leuke periode, maar ook dat liep op niets uit. In januari vloog ik weer terug naar Nederland en focuste ik me op de Topklasse. Ik kwam al snel tot een mondeling akkoord met Kozakken Boys. Een interview kwam in het Brabants Dagblad – ik woonde inmiddels in Tilburg – en dat werd opgepikt door Erik Tammer. Die benaderde mij om voor de periode mei tot en met juli naar Amerika te komen. Daar heb ik uiteindelijk drie maanden voor de Cincinnati Dutch Lions gespeeld.”

De geboren Amsterdammer vervolgt: “Amerika was een mooie ervaring. Het was een zomercompetitie met vooral jongens van collegescholen. Ik voetbalde met jongens van 18 tot 21 en was zelf veruit de oudste. We reisden veel voor de uitwedstrijden waardoor ik veel van het land zag. Het ging niet om het geld; het was meer een mooie ervaring en zou het zo weer doen. Amerikanen zijn super fanatiek op het gebied van sport, en ook voetbal is ‘upcoming’ in Amerika. Danny Hoesen (oudteamgenoot bij Fortuna Sittard, red.), Kelvin Leerdam, Johan Kappelhof en Michael de Leeuw onder andere zijn vanuit de Eredivisie ook die kant op gegaan, al die spelen op het hoogste niveau (MLS) en met een hoger salaris.

Maar tegenwoordig zit Van Zaanen dus in de wereld van de drones. “Bij de amateurs kan je van je salaris niet rondkomen. Ik heb de Johan Cruyff University afgemaakt. Dat is een hele brede opleiding, maar ook toen wist ik niet zo goed wat ik wilde. Op vakanties en feestjes was ik altijd al bezig filmpjes te maken. Via vrienden uit Tilburg kwam ik bij een bedrijf terecht dat de vaste cameraploeg was voor onder meer dj Nicky Romero. Ik heb daar een half jaar meegelopen, festivals en bruiloften gefilmd, in binnen- en buitenland. Het bleek al snel dat dat mijn nieuwe passie was.”

Van Zaanen, hier in het shirt van Almere City, speelde ook voor Volendam en Willem II.

Het bedrijf kon Van Zaanen geen contract aanbieden, dus besloot de oud-speler van onder meer Volendam, Willem II en Almere City, voor zichzelf te beginnen. “Bij het bedrijf heb ik veel geleerd voor wat betreft filmen en het monteren van video’s. Tegenwoordig heb ik mijn eigen mediabedrijf met onder andere een drone. Ik vond en vind dat zo gaaf dat ik hem altijd wel meeneem, waar ik ook naartoe ga. Maar dat is niet het enige wat ik met mijn bedrijf doe. Ik maak bedrijfsfilms, ‘aftermovies’ van feesten, sport… Zo heb ik de transfer van Jeffrey Bruma gefilmd, toen hij van PSV naar Wolfsburg ging. Maar ook heb ik bijvoorbeeld filmpjes van FC De Rebellen en de keepersschool van Danny Wintjens gemaakt. Ja, het was even zoeken na mijn sportieve loopbaan, maar ik vind dit geweldig. Ik heb het zelfs zo druk dat ik onlangs het bestuur van mijn amateurclub Achilles Veen heb gemeld dat het dit seizoen niks meer wordt. Mijn werk als cameraman en het voetballen in de Hoofdklasse was niet meer te combineren.”

Voor wie meer wil weten, bekijk hier zijn website www.11shotsmedia.com en zijn film van de transfer van Jeffrey Bruma https://player.vimeo.com/video/173443297?badge=0&autopause=1&title=0&byline=0&portrait=0&fullscreen=0&player_id=0