Ronald Koeman kan weer aan de bak. Hij is vandaag (dinsdag 6 febr.) door de KNVB benoemd als de nieuwe bondscoach is van het Nederlands elftal. De ExProf heeft een contract tot en met het WK van 2022 in Qatar getekend.

De voormalig trainer van onder meer Ajax, Feyenoord en PSV werd dinsdagmiddag in Zeist gepresenteerd als de opvolger van Dick Advocaat.Tijdens de persconferentie verzekerde Koeman dat hij voor vier jaar bondscoach blijft van het Nederlands elftal. “Of ik weg mag als Barcelona komt? Nee, ik blijf. Dat heb je als trainer niet in de hand, maar ik zelf wil voor vier jaar blijven. Of we dat kunnen afspreken? Daar heb je twee partijen voor nodig. Als ik niet weggestuurd word, blijf ik voor vier jaar. Dat klopt. Ik kies bewust voor het Nederlands elftal. Dan vind ik ook dat ze een coach verdienen die blijft.”

Koeman was in 2014 ook in beeld bij het Nederlands elftal, maar toen viel de keuze op Guus Hiddink, naar verluidt omdat Koeman ‘te hard’ zou zijn en niet in het profiel zou passen. “Ik kan hard zijn, maar ik ben wel hard en eerlijk. Het is geen verrassing voor een speler. Ik vind dat we samen het maximale moeten doen. Als ik zie dat een speler dat niet doet, kan ik hard zijn.”

En: “Ik heb de daadwerkelijke reden nooit gehoord (van de afwijzing, red.), maar dat interesseert me ook niet meer. Ik ga nu samenwerken met andere mensen binnen de bond. Laten we vooruitkijken en zorgen dat het Nederlands elftal weer actief gaat zijn op een groot toernooi.”

Nico-Jan Hoogma is aangesteld als de nieuwe directeur topvoetbal van de bond. De oud-prof komt over van Heracles Almelo, waar hij algemeen directeur was. Hoogma begint 1 maart en heeft getekend tot de zomer van 2022.

Over de verdere invulling van de technische staf van Oranje is nog niets bekend, al wilde Koeman niet ontkennen dat Kees van Wonderen, keeperstrainer Patrick Lodewijks en conditietrainer Jan Kluitenberg in beeld zijn. De KNVB is ook nog op zoek naar een directeur voetbalontwikkeling, vertelde Gudde. Voor die functie zou Aloys Wijnker de topkandidaat zijn. De voormalig hoofd jeugdopleiding van AZ is nu nog in dienst bij de Amerikaanse voetbalbond.