Tieme Woldman

Column Tieme Woldman

Na het vertrek van Danny Blind als bondscoach lag voetballand Nederland op apegapen en restte ons fans niets anders dan discussiëren over Blinds opvolger en betere tijden. Samen met 17 miljoen andere bondscoaches stelde ik ook mijn lijstje met kandidaten op en verdedigde ik mijn lijstje vurig op verjaardagen, Facebook en tijdens de derde helft in de kantine.

Tegelijkertijd trok de KNVB alle registers open in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach die de grote redder van het Nederlands voetbal moest worden. De crisis was zo groot dat alles bespreekbaar was. Heel Zeist dacht out-of-the-box en zelfs een buitenlandse bondscoach was een optie. Nederland was in de greep van de nieuwe bondscoach en het leek niet meer dan logisch dat daar Kamervragen over gesteld gingen worden en dat het kabinet zich er in het landsbelang ook mee ging bemoeien. Misschien lag hier zelfs een rol voor koning Willem-Alexander.

Nederland verbroederde in deze crisis en zocht schouder aan schouder naar een uitweg. Wij worstelden, maar zouden uiteindelijk samen weer boven komen. Tenminste, dat dacht ik totdat ik het boek Deal over voetbalmakelaar Rob Jansen van Michel van Egmond las. Terwijl Nederland massaal naar een nieuwe bondscoach zocht, stond Rob Jansen op een doordeweekse dag in de rij bij de bakker voor een paar pistoletjes en schoot hem een naam te binnen. Eén telefoontje van Jansen naar Zeist en Dick Advocaat was de opvolger van Blind. Zo geregeld tussen de pistoletjes ‘en doet u ook nog maar twee croissants’ door.

Wordt het één van deze twee, Ronald Koeman (links) of Frank de Boer?

Wij fans stonden erbij en keken ernaar. Naar de macht en invloed van Jansen die niet overschat kunnen worden. Jansen bepaalt waar spelers en coaches heen gaan. Jansen maakt kampioenen. Als Jansen het goedvindt, dan mag Neymar naar PSG. Als Jansen vindt dat Keizer bij Ajax hulp nodig heeft, dan zit Keizer straks wekelijks met Van Gaal of wie dan ook aan de koffie. Jansen weet nu al wie in 2022 de CL wint want regeren is vooruit zien en dat weet koning Rob als geen ander.

Ondertussen hebben wij het alweer over de opvolger van Advocaat als bondscoach en het lot is ons gunstig gezind. Droomkandidaten Frank de Boer en Ronald Koeman zijn beiden ontslagen en beschikbaar. U moet natuurlijk zelf weten of u zich vol op de vraag Frank of Ronald? stort en weddenschappen sluit, maar ik wacht deze keer gewoon af wat Rob Jansen beslist. ‘En doet u mij ook maar een paar krentenbollen. Jij houdt toch wel van krentenbollen, Ronald?’