Wesley Sneijder maakte deze week transfervrij de overstap van OGC Nice naar het Qatarese Al-Gharafa. De recordinternational van het Nederlands Elftal gaat in de ‘zandbak’ voetballen en dat betekent het definitieve einde van zijn carrière op het hoogste niveau. Dat is althans de voorspelling van ExProf Ronald de Boer.

Artikel gaat onder de foto door

Van 2004 tot 2006 speelden Frank en Ronald de Boer in Qatar.

Met zijn transfer naar Qatar treedt Sneijder behalve in de voetsporen van Frank en Ronald de Boer ook in die van legendes als Pep Guardiola en Gabriel Batistuta. Ronald de Boer: “Een transfer naar het Midden-Oosten is een goede manier om je carrière af te bouwen. In Qatar is er geen druk en je kan daar rustig in de luwte afbouwen. Het is ook belangrijk voor je lichaam om in een ander tempo te voetballen als je op leeftijd bent. Bovendien is het niveau daar gewoon een stuk lager. Je kan het niveau vergelijken met een goede hoofdklasser in Nederland. Het betekent wel het definitieve einde van de carrière van Wesley op het hoogste niveau.”

Sneijder werd overigens vaak in verband gebracht met een stap naar de Verenigde Staten en hij werd zelfs een tijd genoemd bij zijn oude liefde Ajax. De Boer: “Ik denk niet dat Sneijder terug had willen keren. Sterker nog, ik denk dat hij er niet eens over heeft nagedacht. Als hij terug zou keren, kwam er weer allemaal druk bij kijken en ik denk dat noch Sneijder noch Ajax daarop zat te wachten. Bovendien weet hij nu zeker dat hij vaak zal spelen en dat is iets wat hij natuurlijk ook graag wilt.

Dat de carrière op het hoogste niveau van Sneijder nu ten einde is, betekent hoogstwaarschijnlijk ook dat Sneijder niet meer te bewonderen zal zijn in het Nederlands Elftal. “Als er veel geblesseerden op z’n positie zijn, zou hij misschien nog een optie zijn voor Oranje,” besluit De Boer. Een andere mogelijkheid is als hij een soort Dirk Kuijt-rol krijgt, waarbij z’n rol in de kleedkamer dan echt van belang is, maar dat lijkt me niet. Ik denk niet dat we hem nog in het Nederlands Elftal gaan zien.”