Ron Vlaar stopt per direct met voetballen. Dat heeft de 35-jarige verdediger bekendgemaakt. Hij blijft nog wel aan AZ verbonden al is het onduidelijk in welke rol is nog onduidelijk.

Ron Beton kampt al geruime tijd met blessures, waardoor hij zich nu genoodzaakt ziet te stoppen. In de zomer verlengde hij zijn contract nog tot medio 2021, maar kwam dit seizoen tot slechts twee officiële wedstrijden. Op 15 september 2020 kwam hij tegen Dinamo Kiev (in de voorronde van de Champions League) voor het laatst in actie. Dat blijkt nu ook zijn afscheidsduel te zijn geweest.

Vlaar begon zijn loopbaan bij AZ, waar hij de jeugdopleiding doorliep en in april 2005 als twintigjarig talent debuteerde in het eerste elftal. Nog geen jaar later vertrok hij in de winterstop van het seizoen 2005/06 al naar Feyenoord. Op dat moment had hij (onder bondscoach Marco van Basten) zijn debuut voor het Nederlands elftal al gemaakt: op 8 oktober 2005 viel Vlaar in de 57ste minuut in voor Khalid Boulahrouz tijdens het WK-kwalificatieduel in en tegen Tsjechië.

Zijn finest hour beleefde hij op het WK 2014. In Brazilië bereikte Oranje onder Louis van Gaal de halve finale, waarin Argentinië te sterk bleek. Vlaar miste in die beslissende penaltyreeks een strafschop, maar bleek tijdens het WK een absolute sterkhouder in de defensie. Mede dankzij Vlaar werd Oranje derde.

In oktober 2015 keerde Vlaar terug naar AZ. Eerst tijdelijk, om mee te trainen en weer fit te worden na een nieuwe blessure. In december van dat jaar tekende hij een contract bij zijn jeugdliefde, waardoor de rentree officieel was. Hij speelde dat seizoen zeventien wedstrijden, allemaal als basisspeler, maar in de jaren daarna kampte hij wederom met veel blessures. In 2018/19 speelde hij nog 28 duels in de competitie, vorig jaar waren dat er slechts tien, waarna hij nu dus een punt achter zijn carrière zet.