Heel Nederland, en dan met name de Ajax-fans, heeft het liefst dat Gianluca Rocchi tot de Kerst achter de tralies zit. De Italiaanse referee bestal de Amsterdammers gisteravond bij de Champions League wedstrijd tegen Chelsea. Rocchi toverde zowel Joël Veltman als Daley Blind het rood voor, en gaf de Londenaren ook nog eens een penalty.

Oud-topscheidsrechter Roelof Luinge – 845 wedstrijden in het betaald voetbal – oordeelt een dag later, na alle beelden meerdere keren te hebben bekeken. ‘Vlak voor de overtreding van Blind wordt er een duidelijke overtreding op hem begaan. De scheidsrechter zit dit niet en laat doorspelen. Blind maakt hierop een geelwaardige overtreding, maar Rocchi past de voordeelregel toe. Vervolgens maakt Veltman, wel of niet opzettelijk, hands, waarna Rocchi fluit.

De bal is dus niet in het doel gegaan. De VAR mag dan reglementair niet ingrijpen voor die overtreding op Blind, want de bal is niet in het doel gegaan. Was dat wél het geval geweest, dan waren de kaarten voor Blind en Veltman komen te vervallen en mochten ze verder spelen.

Mijns inziens was de handsbal van Veltman niet opzettelijk want hij had zijn arm langs zijn lichaam en hij probeerde deze arm ook nog weg te trekken achterwaarts, maar door de snelheid mislukte dit.’