Column Maarten Bax

Ron Brouwer (links) met Robbie de Wit, een week geleden bij de Ex-Internationals.

“En plots liep hij daar… Robbie de Wit. Gerald Vanenburg had hem opgehaald. De een woont in Utrecht, de ander om de hoek in Nieuwegein. Ze mochten als een van de weinigen binnen het hek parkeren; de organisatie van de Nieuwjaarswedstrijd bij de Koninklijke HFC kende de fysieke toestand van De Wit. Richting de VIP-tent lachte Vanenburg vooral. Voor het eerst zou hij die dag met de Ex-Internationals meedoen. Hij had zich erop verheugd. En Robbie? Hij wilde wel eens komen kijken naar die traditionele wedstrijd in Haarlem. Even handjes schudden met ‘de boys’ en oude herinneringen ophalen.

De Wit (van 8 september 1963) is ExProf van FC Utrecht, Ajax en het Nederlands elftal. Hij moest zijn carrière voortijdig afbreken nadat hij in de zomer van 1986, op vakantie in Spanje, een hersenbloeding kreeg. In eerste instantie leek het allemaal mee te vallen. Zijn medespelers van Ajax stuurden hem een kaartje met de tekst: ‘We wisten niet dat je hersens had. Later zou echter blijken dat De Wit nooit meer betaald voetbal zou kunnen spelen.

De Wit was bij Ajax publiekslieveling. Het goede spel van de linksbuiten resulteerde al snel in een uitverkiezing voor Oranje. Op 1 mei 1985 maakte hij zijn debuut. Nog geen twee weken later scoorde hij in en tegen Hongarije het enige en dus beslissende doelpunt waardoor Nederland als tweede eindigde in de voorronde van het WK 1986 en een play-offwedstrijd tegen België afdwong. Ouderen onder ons herinneren zich het nog als de dag van gisteren.

De Wit na zijn winnende goal voor Oranje tegen Hongarije…

Lange tijd had ik hem niet meer gezien. Maar nu, hij lachte, ja bijna net zoveel als zijn ‘gabbertje’ Vanenburg. Zijn spraakvermogen was eigenlijk best goed te noemen, zijn motoriek iets minder. Op weg naar de kleedkamer bood ik hem aan te ondersteunen, maar dat sloeg hij beleefd af. Op FUN Foundation-voorzitter Ron Brouwer, met wie hij die middag kennismaakte en lange tijd kletste, kwam hij over als een zachtaardig persoon met een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen. De acceptatie van zijn lot – nu, ruim 30 jaar later – viel hem nog steeds zwaar, hoewel hij er tegelijkertijd aan toevoegde dat de sport er voor had gezorgd dat het enigszins dragelijk voor hem was. Robbie de Wit, het ga je goed.”

* Maarten Bax is sportjournalist, schrijver en hoofdredacteur van ExProfs. Binnenkort (maart 2018) komt een nieuw boek van hem uit, ‘Cruijff, 14, bijzondere ontmoetingen met het fenomeen’.