Fernando Ricksen (42) moet de rest van zijn leven in een hospice in Schotland doorbrengen. De voormalig profvoetballer lijdt sinds 2013 aan de ongeneeslijke ziekte ALS en bracht de afgelopen maanden al in een ziekenhuis door.

Ricksen ging vier jaar gelden nog op de schouders toen hij terugkeerde op Ibrox, het stadion van Glasgow Rangers.

Ricksen werd op 6 oktober van vorig jaar opgenomen in een Schots ziekenhuis, omdat hij pijn op zijn borst had. De ExProf van onder meer AZ en Fortuna Sittard ging ineens hard achteruit, artsen gaven hem bijna op. Ricksen kan nu alleen zijn ogen nog bewegen. Daarmee bestuurt hij een spraakcomputer. De ex-international heeft zelf besloten om niet meer naar zijn huis in Spanje terug te keren. “Nadat ik alle opties van de artsen heb aangehoord, heb ik besloten om hier naar een hospice te gaan. Ik kan ook niet meer vliegen vanwege een gebrek aan zuurstof. Ik heb professionele hulp nodig,” verklaarde hij tegenover The Scottish Sun.

Inmiddels is Ricksen overgeplaatst naar St. Andrew’s Hospice in Airdrie, ten oosten van Glasgow. “Ik weet dat ik de rest van mijn leven hier verblijf. Er is geen andere keuze dan dit te accepteren,” zegt Ricksen, die vorige week nog bezoek kreeg van Ronald de Boer, zijn oud-ploegmakker bij Glasgow Rangers.