Door: Maarten Bax

Bertus Quaars toen…

Hij is inmiddels 69, maar Bertus Quaars is nog altijd een druk baasje. De ene keer helpt hij zijn zoon met diens bedrijf in parketvloeren, het volgende moment neemt hij de tijd voor de kleinkinderen of een verbouwing van zijn badkamer. En ja, NAC zit bij de geboren Bredanaar nog diep in zijn hart. ExProfs sprak Quaars aan de vooravond van de nacompetitie van de door hem zo geliefde club.

Wie aan Quaars denkt, denkt automatisch aan grensrechter Gerrit Griek. In december van het jaar 1975 was Quaars als speler van PSV betrokken bij een bijzonder incident. Hij was het slachtoffer van een kopstoot van de grensrechter. Quaars, uitkomend voor NAC, had in de topper tegen Feyenoord de gelijkmaker gescoord, maar zijn treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. Toen hij hierop bij Griek verhaal ging halen, werd hij pardoes door grensrechter met een kopstoot gevloerd. Quaars nu: “Ik ben het allang vergeten; het is al zo lang geleden. Maar inderdaad, als mensen aan de naam Quaars denken, denken ze automatisch nog aan dat incident met die Griek. Sindsdien eet ik wél gratis in alle Griekse restaurants, haha.”

De Kuip, 31 mei 1973: NAC voorafgaand aan de KNVB-bekerfinale tegen N.E.C. Quaars staat helemaal links.

Quaars’ sportieve hoogtepunt beleefde hij zo’n twee jaar eerder, toen hij met NAC de bekerfinale won. In De Kuip werd aartsrivaal N.E.C. met 2-0 verslagen, met doelpunten van Bish en Brouwers. “Toen beseften we het nog niet helemaal, maar terugkijkend was het een verschrikkelijk goede prestatie. 20.000 supporters waren ons vanaf Breda naar Rotterdam gevolgd. En nadat we die cup hadden gewonnen, stond de Grote Markt in Breda bomvol. Geweldig.” Voor PSV speelde Quaars 64 wedstrijden, inclusief de vriendschappelijke duels. Dat hij tegen ADO kampioen werd, behoort tot zijn mooiste herinneringen. “En bij Benfica wonnen we met 2-1. Ook prachtig.”

… en Bertus Quaars nu.

Samen met Frans Bouwmeester en Jan van Gorp bezoekt Quaars nog alle thuiswedstrijden van zijn Bredase club. “Als oud-spelers krijgen we een seizoenskaart van de club. Dat is goed geregeld. We hebben zelfs een apart vak met alle veteranen. Frans, Jan en ik gaan elke zaterdag ook naar de junioren kijken. Het liefst zie ik de onder zeventien en onder negentien. Daar zit veel potentie in. NAC kan daar in de toekomst nog veel plezier aan beleven.”

Quaars: “Donderdag en zondag, hè. Dan moet het (in de nacompetitie) gebeuren. Ik geef ze best wel een kans tegen Volendam. Ik hoor dat het bij Volendam een beetje hommeles binnen de selectie is, dus… Maar als we die tweestrijd van Volendam winnen, is N.E.C. niet zomaar verslagen. Dat zijn altijd vette duels. Er moet ook aan onze selectie nog wel wat gesleuteld worden, hoor. Een paar versterkingen hebben we wel nodig. Toch hoort NAC in de eredivisie thuis. Zeker weten. Kijk eens naar het aantal toeschouwers. Er zit er bij elke thuiswedstrijd 15.000 man. En wist je dat er voor het volgend seizoen nu al 5000 seizoenskaarten zijn verkocht? Dat bedoel ik: het is gewoon een must dat NAC promoveert.”