Maarten Bax

Column Maarten Bax

‘Ja, ik heb soms grote moeite met het voetbalwereldje. Mag dat niet dan? Sommige mensen verwijten me dat. Ik ben er toch zelf in werkzaam, verdien er toch aan?

Ja, dat laatste klopt. Maar wat dan nog? Mag ik niet aan de deur kloppen als ik Kluivert en Davids op de foto met dictator Mugabe zie staan? Mag ik dan niet in mijn handen klappen als Balotelli (en al die anderen) van het veld willen lopen als racistische leuzen van de tribunes af rollen? Is het niet logisch dat ik vreemd opkijk als Henk ten Cate in een vreselijk land, dat de mensenrechten totáál negeert, nu weer zo nodig zijn zakken moet aanvullen? Is het dan nooit genoeg?

Ik had Ten Cate altijd hoog zitten. Als assistent van Frank Rijkaard had hij een levensgrote vinger in de pap in hun (succesvolle) tijd bij FC Barcelona. Rijkaard de naam, Ten Cate als ‘de papa’, de verbinder, de man die de vedetten een zetje gaf, dan wel de aankomende sterren net dat beetje extra vertrouwen gaf. In dienst van Ajax haalde hij weliswaar tot twee keer aan toe niet de groepsfase van de Champions League. En ook de titel miste hij (op 1 doelpunt van PSV). Wél won hij tweemaal de Johan Cruijff Schaal en ook de KNVB-beker. Wat mij als Ajax-watcher die jaren het meest opviel was dat hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Danny Blind, Ronald Koeman en Morten Olsen, bereid was om de discussie met mij aan te gaan. Wel of niet met ‘grootheid’ Piet Keizer in zijn nabijheid. Altijd waren dat mooie gesprekken over tactiek, de vorm van spelers en/of ‘people management’. Een interessant mens.

Column gaat door onder de foto.

Maar nu? Ten Cate is Van Marwijk achterna gegaan. Poen voor principes. En dat is jammer, schandalig eigenlijk. Er is zo ontzettend veel mis met de mensenrechten in Saudi-Arabië. Enkele voorbeelden (aldus Amnesty International): de vrijheid van meningsuiting wordt ernstig beknot, er worden regelmatig executies en lijfstraffen uitgevoerd, er vinden oneerlijke rechtszaken plaats, de sjiitische minderheid wordt stelselmatig gediscrimineerd en vrouwen hebben veel minder rechten dan mannen. Tot slot: in Jemen leidt Saudi-Arabië luchtaanvallen die, willens en wetens, veel burgerslachtoffers maken. Waarom, Henk? Is een salaris binnen Europa te min voor je geworden? Of is er geen (serieuze) club meer in je geïnteresseerd?’

* Maarten Bax is sinds 1986 sportjournalist, momenteel schrijver van sportboeken en hoofdredacteur van ExProfs.nl