Olaf Lindenbergh (45) is ExProf. Hij speelde achttien jaar lang betaald voetbal bij verschillende clubs, maar de meesten kennen hem van z’n tijd bij Ajax en AZ Alkmaar. In 2012 zette de middenvelder uit Purmerend een punt achter zijn profcarrière. Toch is Olaf het voetballen nog lang niet zat.

* Op wat voor manier ben je nog actief in de voetbalwereld?

Lindenbergh speelde o.a. voor AZ en Ajax.

‘Ik speel bij de Ajax Veteranen met veel jongens waarmee ik vroeger in de jeugd samen heb gespeeld, waaronder Simon Tahamata. We zitten met amateurclubs uit de buurt in een competitie. Voor mij gaan die wedstrijden echt om het plezier, al wil ik wel altijd winnen. Afgelopen jaar was ik nog trainer van het eerste team van OFC uit Oostzaan waar ik aan het einde van het seizoen besloot te vertrekken, omdat ik niet op één lijn lag met het bestuur. Door dit late vertrek, waren eigenlijk alle plekken als trainer binnen het voetbal al bezet. Ik ben nu niet actief op zoek naar een nieuwe club, maar als er wat leuks langskomt, zou ik dat natuurlijk overwegen. Het liefst werk ik met jeugd, omdat ik daar ook de meeste trainingscursussen voor heb gedaan. Daarnaast heb ik plannen om op de lange termijn een voetbalschool op te starten in de omgeving Alkmaar. Ik wil mijn voetbalschool onderscheiden ten opzichte van de andere. Dit wil ik doen door de spelers ook écht te gaan begeleiden, omdat in mijn ogen daar te weinig aandacht aan wordt besteed. Op een latere leeftijd denk ik dat scout wel voor mij is weggelegd.’

* Hoe kijk je terug op je voetbalcarrière?

‘Voor mijn gevoel heb ik het maximale uit mijn carrière gehaald. Ik heb alleen maar voor clubs in Nederland gespeeld, omdat ik nooit een aanbieding heb gekregen van een buitenlandse club. Vanuit de media waren er wel geruchten dat er interesse was, maar volgens mijn zaakwaarnemer was dat onzin. Nu achteraf baal ik er ook niet per se van, want ik heb hier in Nederland erg goede jaren gekend met AZ en Ajax. 2008 was sportief gezien voor mij een mindere tijd waardoor ik in de zaal moest gaan voetballen. Er kwamen geen betere aanbiedingen voor op het veld. Dit kwam wel onverwachts, omdat ik in die jaren ervoor gewoon prima seizoenen draaide. Ik was op dat moment 34 jaar wat relatief oud is voor een voetballer op topniveau, maar ik voelde mezelf toen nog enorm fit. Ik ben blij dat ik een jaar later weer terugkeerde in het betaald voetbal, wat ook belangrijk was voor m’n zelfvertrouwen. Ook mijn terugkeer in 2005 bij Ajax was destijds goed voor m’n zelfvertrouwen. Of ik met wraakgevoelens terugkwam bij m’n oude club? Nee totaal niet. Toen ik daar werd weggestuurd op mijn 20e was het niveau bij het eerste elftal heel hoog. Voor mij en een hoop andere jeugdspelers was het moeilijk om vanuit de jeugd in één keer door te stromen naar Ajax 1.’

* Dan gaan we nog een stapje terug naar je jeugd, droomde je vroeger al van een carrière als profvoetballer?

‘Als klein kind was ik al bezeten van voetbal en wilde ik niks anders. Was ik niet op de voetbalclub, dan was ik wel op straat aan het voetballen met mijn broer. Onze ouders waren er natuurlijk niet blij mee, maar konden er stiekem wel om lachen. Op de dag dat ik aangenomen werd bij Ajax barstte ik tranen uit, omdat ik wist dat mijn droom werkelijkheid werd. Of ik moest wennen bij Ajax? Ja in het begin zeker, omdat je bij een profclub veel meer traint dan bij een amateurclub en ik hield daardoor veel minder vrije tijd over. Na een tijdje wen je er wel aan en omdat mijn broer ook bij Ajax speelde, wist ik niet beter en was het voor ons heel normaal. Mijn vader was net vóór mijn overstap naar Ajax arbeidsongeschikt verklaard na een ongeluk met z’n rug en hij bracht mij samen met mijn broer naar trainen, zodat wij ons op school en voetbal konden richten. Ik verlangde ook nooit naar een ’normaal leven’, omdat ik me echt thuis voelde in de voetbalwereld. Daarom heb ik nu na mijn voetbalcarrière ook geen behoefte aan een ‘normale’ baan. Hoe kijk ik op mijn carrière terugkijk? Het was een tijd met hoogte en dieptepunten, maar mijn gevoel van trots overheerst.’