Door Maarten Bax

Hij was altijd een beetje de Pietje Bell van zijn generatie. Desmond Gemert haalde nog wel eens kwajongensstreken uit. Erg serieus leefde hij niet voor zijn vak. Alleen al dat lange, Ruud Gullit-achtige haar… Maar nu?

Gemert was o.a. speler van N.E.C.

Al op zijn 26e zette hij ferm een punt achter zijn loopbaan. Hij had het voetbalwereldje wel gezien. “Eén grote slangenkuil,” zo kwalificeerde hij zijn omgeving. Ondanks dat trainer Johan Cruijff het best wel in hem zag zitten, kwam hij bij Ajax niet verder dan zeven potjes in de hoofdmacht. “Met mijn vrienden en vriendinnen had ik het ook leuk.” Zijn herinneringen? “Het trainingskamp in het Drentse Odoorn. Terwijl John van ’t Schip en Gerald Vanenburg van hun dienstplicht werden vrijgesteld, moest ik die maandag op het appel verschijnen. Had ik geen zin in. Ik bleef weg. Zat ik met mijn vrienden in het Sloterparkbad lekker te zwemmen toen plots mijn naam werd omgeroepen. Ik schrok me dood; dacht dat de marechaussee me kwam ophalen. Bleek het Aad de Mos te zijn. Of ik het trainingskamp niet was vergeten.”

En zo vertoefde hij met het Nederlands elftal onder zeventien eens in Cannes, waar het achtlandentoernooi gespeeld moest worden. “Het was nog in de tijd dat ik bij FC Amsterdam speelde. Bert van Lingen, onze coach, had iedereen gewaarschuwd niet in de zon te gaan zitten. Daar werd je loom van. Maar ik met Ricky Hetem, een speler van Haarlem, naar het strand. Dachten we de juiste zonnebrandcrème te hebben gekocht. Na een paar uurtjes op het strand te hebben gelegen, kwamen we als rode kool terug. Van Lingen woest. Ik heb het hele toernooi niet gespeeld.”

Desmond Gemert: van profvoetballer tot trambestuurder. Foto: Eye4Sports.

Maar nu? Na jaren van uiteenlopende baantjes – van gastheer bij een museum tot de gemeentereiniging en van de horeca tot in een uitvaartcentrum – werkt Gemert (54) bij de GVB in Amsterdam op de tram. Als bestuurder zit hij op de vaste lijnen van 7 en 14, die de passagiers van het Flevopark naar het Sloterpark brengt. “Best leuk, hoor! Dat doe ik nu al twee jaar.” En verder? “Verder heb ik voor verschillende voetbalmakelaars gewerkt. Nog steeds wordt ik gebeld of ik een speler via mijn contacten ergens onder kan brengen. Ook ben ik nog de vaste rapporteur voor V.I. (Voetbal International, het blad, red.) bij de wedstrijden van Jong Ajax.”